Sapota – Z czym to się je? 5 słodkich przepisów!

Pouteria sapota to niezwykły egzotyczny owoc, zasługujący na bliższe poznanie, możecie o nim przeczytać tutaj. Najlepiej jednak poznaje się owoce w kuchni, dzięki słodkim i zachwycającym deserom, które każdy sam może wypróbować. Poznajcie 5 prostych przepisów, które dla Was zebraliśmy.

✦ Lizakowe Lody Sapota

  • 4 szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki Sapoty przerobionej na puree
  • woda

Sapotę kroimy na kawałki, umieszczamy w robocie kuchennym i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na każdą szklankę puree z sapoty należy dodać około łyżki wody, ponieważ sam owoc jest dość suchy. Następnie wymieszaj mleko w proszku w zwykłym mleku, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Płyn musi być bez grudek. Następnie do mleka należy dodać cukru i spienić trzepaczką. Do całości dodajemy sapotę i mieszamy. Powstałą masę przelewamy do forem na lody i zamrażamy. Następnie już tylko cieszymy się pysznymi lodami. 

✦ Sapoothie

  • ½ sapota, obrana, w kawałkach
  • 1 gałka lodów lub jogurt
  • 1 – 1½ szklanki mleka

Umieść wszystko w blenderze i zblenduj do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Przelej wszystko do szklanego naczynia, opcjonalnie udekoruj miętą i kostką owocu umieszczoną na brzegu szklanki i gotowe!

✦ Dżem

  • 6 guaw (gujaw)
  • 3 sapota
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie pektyny owocowej do dżemów
  • 1 szklanka wody

Wyciśnij miąż z guawy, usuń nasiona i przetrzyj owoc. Rozetnij sapotę, wyrzuć nasiona i pokrój owoc. Wymieszaj owoce i podgrzej je w rondlu aż do wrzenia. Na patelni połącz cukier i pektynę owocową do dżemów. Dodaj do nich jedną szklankę wody i jedną łyżeczkę mieszaniny owoców. Doprowadź do wrzenia i dodaj do rondla z gorącym puree owocowym. Mieszaj. Doprowadź do wrzenia i natychmiast wlej do sterylnych słoików. Szczelnie zamknij. 

Wydajność: około sześciu małych słoików.

✦ Mrożony Mus

Przetrzyj owoce przez sito lub przeprowadź je przez młynek do żywności, aby usunąć błonnik. Wymieszaj cukier i sól z miąższem owoców. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuść we wrzącej wodzie. Wymieszaj z mieszanką owoców. Chłodź, aż mieszanina zgęstnieje, a następnie ubij śmietanę. Ubijaj śmietanę, aż będzie sztywna i zmieszaj z sapotą. Zamroź przed podaniem.

✦ Mini Mufiny

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Posmaruj formę do pieczenia mufinek masłem. W małej misce wymieszaj: mąkę, sodę, cynamon i sól. W dużej misce ubij masło i cukier. Wymieszaj jajka, puree z sapoty i mleko. Nałóż ciasto, a następnie mus do forem. Nie mieszaj ich ze sobą. Piec ok. 20 minut lub aż wykałaczka wyjdzie czysta.

_____________________________

Wypróbuj przepisy jak najszybciej i odkryj przepyszny smak naszego owocu. Aby złożyć zamówienie zadzwoń pod numer 663-326-663

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *