Aktualności

Sapota - Z czym to się je? 5 słodkich przepisów!
13.01.2018

Pouteria sapota to niezwykły egzotyczny owoc, zasługujący na bliższe poznanie, możecie o nim przeczytać tutaj. Najlepiej jednak poznaje się owoce w kuchni, dzięki słodkim i zachwycającym deserom, które każdy sam może wypróbować. Poznajcie 5 prostych przepisów, które dla Was zebraliśmy.

✦ Lizakowe Lody Sapota

  • 4 szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki Sapoty przerobionej na puree
  • woda

Sapotę kroimy na kawałki, umieszczamy w robocie kuchennym i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na każdą szklankę puree z sapoty należy dodać około łyżki wody, ponieważ sam owoc jest dość suchy. Następnie wymieszaj mleko w proszku w zwykłym mleku, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Płyn musi być bez grudek. Następnie do mleka należy dodać cukru i spienić trzepaczką. Do całości dodajemy sapotę i mieszamy. Powstałą masę przelewamy do forem na lody i zamrażamy. Następnie już tylko cieszymy się pysznymi lodami. 

✦ Sapoothie

  • ½ sapota, obrana, w kawałkach
  • 1 gałka lodów lub jogurt
  • 1 – 1½ szklanki mleka

Umieść wszystko w blenderze i zblenduj do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Przelej wszystko do szklanego naczynia, opcjonalnie udekoruj miętą i kostką owocu umieszczoną na brzegu szklanki i gotowe!

✦ Dżem

  • 6 guaw (gujaw)
  • 3 sapota
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie pektyny owocowej do dżemów
  • 1 szklanka wody

Wyciśnij miąż z guawy, usuń nasiona i przetrzyj owoc. Rozetnij sapotę, wyrzuć nasiona i pokrój owoc. Wymieszaj owoce i podgrzej je w rondlu aż do wrzenia. Na patelni połącz cukier i pektynę owocową do dżemów. Dodaj do nich jedną szklankę wody i jedną łyżeczkę mieszaniny owoców. Doprowadź do wrzenia i dodaj do rondla z gorącym puree owocowym. Mieszaj. Doprowadź do wrzenia i natychmiast wlej do sterylnych słoików. Szczelnie zamknij. 

Wydajność: około sześciu małych słoików.

✦ Mrożony Mus

Przetrzyj owoce przez sito lub przeprowadź je przez młynek do żywności, aby usunąć błonnik. Wymieszaj cukier i sól z miąższem owoców. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuść we wrzącej wodzie. Wymieszaj z mieszanką owoców. Chłodź, aż mieszanina zgęstnieje, a następnie ubij śmietanę. Ubijaj śmietanę, aż będzie sztywna i zmieszaj z sapotą. Zamroź przed podaniem.

✦ Mini Mufiny

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Posmaruj formę do pieczenia mufinek masłem. W małej misce wymieszaj: mąkę, sodę, cynamon i sól. W dużej misce ubij masło i cukier. Wymieszaj jajka, puree z sapoty i mleko. Nałóż ciasto, a następnie mus do forem. Nie mieszaj ich ze sobą. Piec ok. 20 minut lub aż wykałaczka wyjdzie czysta.

_____________________________

Wypróbuj przepisy jak najszybciej i odkryj przepyszny smak naszego owocu. Aby złożyć zamówienie zadzwoń pod numer 663-326-663

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
30.12.2017
HY2018
Wesołych Świąt!
27.12.2017

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
pragniemy serdecznie podziękować
za dotychczasową współpracę
oraz złożyć Naszym Klientom,
Przyjaciołom i Sympatykom
moc gorących życzeń, zdrowia,
szczęścia i wszelkiej pomyślności

Hello Hel!
09.12.2017

Z przyjemnością informujemy, że staliśmy się wyłącznym dostawcą owoców i warzyw do nowo otwartego Hotelu Hel. Serdecznie zapraszamy do wypoczynku!

Zapraszamy również do polubienia strony Hotelu Hel na facebooku, wystarczy kliknąć tutaj.

Kukurydziane szaleństwo
12.11.2017

W naszym asortymencie pojawiły się niezwykłe kukurydze. Oprócz standardowej, złocistej kolby, sprowadziliśmy również takie okazy jak: kukurydza biała, kukurydza czarna, kukurydza kolorowa oraz kukurydza truskawkowa. Poznajcie je razem z nami.

Kukurydza kolorowa posiada pełną gamę najrozmaitszych kolorów, jak i wzorów. Jest niezwykle ozdobna, idealnie oddaje jesienny klimat i pokazuje pierwotne piękno tego warzywa.

Kukurydza truskawkowa oprócz niezwykłej bordowej barwy ziaren, posiada również delikatny i słodki smak. Najbardziej polecana jest na popcorn, ale stanowi również niezwykły składnik sals. Tworzy doskonały duet z dynią i jest niezwykłą ozdobą w kuchni.

Kukurydza biała posiada bardzo jasny, prawie biały kolor ziaren. Jej odmiana pochodzi z Meksyku i jest używana w zupie pozole czy też w zapiekankach typu casserole. Ma też niezwykłe właściwości zdrowotne, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, minerały, sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i cynku.

Kukurydza czarna posiada ciemne, czarno-fioletowe ziarna. Jest odmianą średnio wczesną uprawianą w Peru, Chile i Boliwii. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Wykonuje się z niej najróżniejsze artykułu spożywcze, łącznie z napojami i słodyczami. Zawiera bardzo dużo antocyjanów, którym przypisuje się właściwości przeciwcukrzycowe.

Mamy nadzieję, że podobają się wam tak samo jak nam. Koniecznie zadzwońcie i dajcie znać. Czas poeksperymentować w kuchni.