Aktualności

Chefs Only
27.05.2019

27 maja odwiedziliśmy progi Hotelu Anders, Stare Jabłonki , podczas branżowego niezwykłego wydarzenia CHEFS ONLY dla Szefów Kuchni. Tematem przewodnim był OGIEŃ. 

Oczywiście dołączyliśmy do grona partnerów tej imprezy.

CHEFS ONLY to świetnie zorganizowany event! Poza tym było dużo wspaniałej energii i dobrego humoru! Zachęcamy do obejrzenia fascynującego filmiku z wydarzenia https://bit.ly/30BWgsb

Chefs for Change z RoślinnieJemy
18.05.2019

Kolejna niesamowita inicjatywa w której jesteśmy partnerem to cykl kolacji charytatywnych opartych tylko i wyłącznie na kuchni roślinnej. Dziękujemy RoślinnieJemy za zaproszenie do tej zacnej akcji! Pierwsza z kolacji odbyła się w gościnnych progach Biały Królik Restaurant a niezwykle utalentowani Szefowie kuchni zaproponowali nie tylko pyszne i wykwintne dania, ale i niesamowicie piękne! Ponad 100 osób mogło się przekonać jak cudowne dania można wyczarować opierając się tylko i wyłącznie o produkty roślinne.Lilu Fruits dostarczyło na to wydarzenie najlepszej jakości produkty, ale efekt końcowy to praca niezwykłych mistrzów sztuki kulinarnej! Czapki z głów! 

Szczegółowy opis roślinnego wieczoru w artykule: https://bit.ly/2Omx5sC

Chef's Collective
23.04.2019

Chef’s Collective – jesteśmy dumni wspierając takie inicjatywy. To zespół z wspólnym celem. 4 niesamowite osoby: Rafał Wałęsa (Sztuczka Bistro), Jacek Koprowski (Fino), Paweł Dołżonek (1906 Gourmet) i Rafał Koziorzemski (Biały Królik). , podczas czterech kolacji w różnych restauracjach przygotowują specjalne menu, które zabierze gości w kulinarną podróż. Zachęcamy do obejrzenia filmu podsumowującego jeden z wieczorów cyklu kolacji Chef’s Collective – wyczarowanych przez genialnych Szefów kuchni! Kłaniamy się nisko i dziękujemy za zaproszenie do tego unikalnego projekty, którego jesteśmy partnerem.

Link do filmu – https://bit.ly/2LYBUFG

Lilu Fruits na Targach Mazury HORECA Targi
10.04.2019

9-10 kwietnia obyły się Targi Mazury HoReCa 2019. To były dwa intensywne i bardzo pozytywne dni. Nasze kolorowe stoisko wzbudzało ogromne zainteresowanie wśród Gości Targów. Dziękujemy EVCDSGNTeam ( https://evcdsgn.pl/) za ten kolorowy odlot. Jesteście najlepsi!

W naszej strefie Lilu staraliśmy się pokazać najciekawsze pozycje z naszego asortymentu.  Trzeba przyznać, że piękną ozdobą naszego stoiska były siewki i zioła z Siejemy, którego jesteśmy wyłącznym dystrybutorem na Polskę Północną. Przy okazji polecamy ich rewelacyjnej jakości produkty!
Nie ukrywamy, że targi to dla nas okazja, by spokojnie porozmawiać z kontrahentami czy Szefami Kuchni, którzy kreują sztukę kulinarną i podyskutować o najnowszych kulinarnych trendach. Dzielenie się wiedzą to jest wspaniała sprawa! 
Podczas targów MazuryHoReCa odbyły się również konkursy kulinarne prowadzone m.in. przez Mistrza KarolOkrasa . Jako sponsor przekazaliśmy nagrody zarówno w konkursie dla młodzieży ze szkół gastronomicznych jak i w konkursie dla profesjonalistów. 
W pierwszy dzień targów zorganizowaliśmy bezpłatny pakiet warsztatów pt.: Nowy wymiar smaku z Lilu Fruits. Dziękujemy za liczny udział! Motywem przewodnim były siewki, mikrozioła oraz najnowsze trendy dot. ziół doniczkowych, kwiatów jadalnych, mikroliści oraz mchów jadalnych. Uczestnicy mogli posmakować wszystkich zaprezentowanych roślin. Nasi eksperci z siejemy Kuba i Michał z wielką swobodą i pasją opowiadali o swoich produktach, zdradzili kilka tajemnic np.: czym różni się mikroliść od potocznych kiełków czy jak zachować najdłużej świeżość siewek. Uczestnicy dowiedzieli się również, że mikroliście nie służą tylko do ozdoby dań, ale mają również niesamowite walory smakowe. Doniczki krążyły wśród uczestników szkolenia, którzy nie kryli, pozytywnego zaskoczenia feerią smaków jakie dają produkty z się.jemy. Dopełnieniem warsztatów była bardzo ciekawa i smaczna. prezentacja Marcina dot. ziół i szerokiej gamy kwiatów jadalnych, których kształty, kolory i smaki zaskoczyły niejednego smakosza. A do tego hodowane w Polsce i jak wielu twierdzi znacznie lepsze niż te holenderskie! Do kompletu Marcin opowiedział o nowych trendach w ziołach doniczkowych, które są niezbędne w każdej kuchni! Jesteśmy dumni, jako główny dystrybutor mając w swojej ofercie te najwyższej jakości zioła i kwiaty! Zgodnie z nasza misją: współpracujemy z najlepszymi sprawdzonymi producentami i do tego ludzi z pasją!

Sapota - Z czym to się je? 5 słodkich przepisów!
13.01.2018

Pouteria sapota to niezwykły egzotyczny owoc, zasługujący na bliższe poznanie, możecie o nim przeczytać tutaj. Najlepiej jednak poznaje się owoce w kuchni, dzięki słodkim i zachwycającym deserom, które każdy sam może wypróbować. Poznajcie 5 prostych przepisów, które dla Was zebraliśmy.

✦ Lizakowe Lody Sapota

  • 4 szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki Sapoty przerobionej na puree
  • woda

Sapotę kroimy na kawałki, umieszczamy w robocie kuchennym i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na każdą szklankę puree z sapoty należy dodać około łyżki wody, ponieważ sam owoc jest dość suchy. Następnie wymieszaj mleko w proszku w zwykłym mleku, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Płyn musi być bez grudek. Następnie do mleka należy dodać cukru i spienić trzepaczką. Do całości dodajemy sapotę i mieszamy. Powstałą masę przelewamy do forem na lody i zamrażamy. Następnie już tylko cieszymy się pysznymi lodami. 

✦ Sapoothie

  • ½ sapota, obrana, w kawałkach
  • 1 gałka lodów lub jogurt
  • 1 – 1½ szklanki mleka

Umieść wszystko w blenderze i zblenduj do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Przelej wszystko do szklanego naczynia, opcjonalnie udekoruj miętą i kostką owocu umieszczoną na brzegu szklanki i gotowe!

✦ Dżem

  • 6 guaw (gujaw)
  • 3 sapota
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie pektyny owocowej do dżemów
  • 1 szklanka wody

Wyciśnij miąż z guawy, usuń nasiona i przetrzyj owoc. Rozetnij sapotę, wyrzuć nasiona i pokrój owoc. Wymieszaj owoce i podgrzej je w rondlu aż do wrzenia. Na patelni połącz cukier i pektynę owocową do dżemów. Dodaj do nich jedną szklankę wody i jedną łyżeczkę mieszaniny owoców. Doprowadź do wrzenia i dodaj do rondla z gorącym puree owocowym. Mieszaj. Doprowadź do wrzenia i natychmiast wlej do sterylnych słoików. Szczelnie zamknij. 

Wydajność: około sześciu małych słoików.

✦ Mrożony Mus

Przetrzyj owoce przez sito lub przeprowadź je przez młynek do żywności, aby usunąć błonnik. Wymieszaj cukier i sól z miąższem owoców. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuść we wrzącej wodzie. Wymieszaj z mieszanką owoców. Chłodź, aż mieszanina zgęstnieje, a następnie ubij śmietanę. Ubijaj śmietanę, aż będzie sztywna i zmieszaj z sapotą. Zamroź przed podaniem.

✦ Mini Mufiny

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Posmaruj formę do pieczenia mufinek masłem. W małej misce wymieszaj: mąkę, sodę, cynamon i sól. W dużej misce ubij masło i cukier. Wymieszaj jajka, puree z sapoty i mleko. Nałóż ciasto, a następnie mus do forem. Nie mieszaj ich ze sobą. Piec ok. 20 minut lub aż wykałaczka wyjdzie czysta.

_____________________________

Wypróbuj przepisy jak najszybciej i odkryj przepyszny smak naszego owocu. Aby złożyć zamówienie zadzwoń pod numer 663-326-663