Sylwester Szefów Kuchni
07.11.2019

SYLWESTER SZEFÓW KUCHNI

W tym roku, razem z resztą Szefów Kuchni, witaliśmy Nowy Rok już nocy 4 listopada. Powód jest prosty – zdecydowana większość z nich w prawdziwego Sylwestra zamiast świętować, zajmuje się podjęciem gości u siebie w restauracji i zamiast fraka, ma na sobie kucharski kitel.

Impreza została zorganizowana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, natomiast gospodarzem był Hotel Almond Business & SPA w Gdańsku. Szefem Kuchni który czuwał nad podjęciem wszystkich gości był Przemysław Langowski. Motywem przewodnim imprezy byli super bohaterowie, wobec czego nikogo nie dziwiła obecność Supermana, Wonder Woman, Spider Mana i reszty bohaterów ze świata Marvela i DC. Muzykę puszczał sam Joker (no dobra zdradzimy Wam, że był to DJ Mix A Lot w przebraniu), a humory dopisywały każdemu. To doskonała okazja do tego, aby cała branża HoReCa spotkała się w jednym miejscu i wspólnie bawiła. Każdy z gości otrzymał super statuetkę! My również mamy swoją w kolekcji trofeów. O północy mogliśmy cieszyć oko wspaniałym pokazem laserowym.

Podoba Ci się? Podaj dalej w social mediach!

X jubileuszowe Chefs Only na Zamku w Gniewie
24.10.2019

X jubileuszowe Chefs Only na Zamku w Gniewie

Za nami X jubileuszowa edycja Chefs Only. To cykliczna impreza dedykowana wyłącznie Szefom Kuchni. Założeniem jest wspólna zabawa przez gotowanie. Na czas trwania imprezy żegnana jest rywalizacja, podczas spotkania nie ma żadnych konkursów ani wyzwań – liczy się wyłącznie dobra i wspólna zabawa.

Gospodarzem Chefs Only był Zamek Gniew z Szefem Kuchni Mariuszem Gachewiczem na czele. Każda edycja ma unikalny motyw, pod który przygotowywane są potrawy, tym razem była to… mąka! My mieliśmy duże szczęście uczestniczyć w tym evencie, a także wyróżnienie w postaci użyczenia kucharzom tego, co mamy najlepsze, czyli zasobów naszych magazynów.

Podoba Ci się? Podaj dalej w social mediach!

Chefs For Change z RoślinnieJemy
04.10.2019

Chefs For Change z RoślinnieJemy

Nasi Drodzy! Finałowa kolacja Chefs For Change w Warszawie już za nami! To świetna inicjatywa, którą współtworzą RoślinnieJemy i Otwarte Klatki.

To cykl eleganckich, w pełni wegańskich kolacji przy których pracują najlepsi Szefowie Kuchni w Polsce. Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w całym przedsięwzięciu i finałowej kolacji w Warszawie, na której nakarmiono pysznymi roślinnymi daniami ok. 200 osób. To niesamowite, że kuchnia roślinna podbija coraz więcej serc i żołądków 💚💚💚

Zainteresowanie wydarzeniem było tak ogromne, że organizatorzy postanowili przenieść kolację do Forteca Kręgliccy – Eventy! Cieszymy się, że kolejny raz mogliśmy być partnerem tak wspaniałej, roślinnej inicjatywy. Zapraszamy do obejrzenia serwowanych dań w obiektywie Joanna Ogórek Photography💚.

Podoba Ci się? Podaj dalej w social mediach!

Archimagirus - tradycja i nowoczesność
16.07.2019

Archimagirus – tradycja i nowoczesność

Lilu Fruits stara się być tam gdzie najlepsi w branży! I z przyjemnością przyjęliśmy zaproszenie do niesamowitego konkursu Archimagirus – tradycja i nowoczesność organizowanego w magicznej przestrzeni Zamku Gniew, gdzie byliśmy partnerem wydarzenia. Ten ogólnopolski konkurs kulinarny dla kucharzy i cukierników odbył się w dniach 11-13 lipca br.

Archimagirus zaskoczył najlepszą organizacją zarówno pod względem logistycznym jak i merytorycznym. Dwa dni zmagań, międzynarodowe jury, najwyższej klasy ambitni uczestnicy z Polski i Ukrainy, ciekawe zadania konkursowe, świetna rywalizacja, piękna oprawa Gali… Jesteśmy ciągle pod ogromnym wrażeniem! Wszyscy chyba bez wyjątku dostali skrzydeł! Nie tylko na “ściance”
Można śmiało powiedzieć, że to wydarzenie z pewnością wnosi nową jakość do konkursów kulinarnych na polskiej scenie gastronomicznej.
A mamy naprawdę doskonałych Szefów Kuchni i warto ich wspierać! Wiemy to! Już nie możemy doczekać się kolejnej edycji!

A głównym organizatorom jeszcze raz składamy serdeczne gratulacje! Pani Aneta Tyczyńska i Pan Mariusz Gachewicz Szef Kuchni na Zamku w Gniewie – jesteście wspaniałymi gospodarzami! Dziękujemy!

Zapraszamy do naszej fotorelacji z wydarzenia.

Veganmania!
17.06.2019

Veganmania!

Podczas lata w trójmieście dużo się dzieje. 16 czerwca odbyła się trzecia edycja Veganmanii – zorganizowana przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, twórcę ogólnopolskiej kampanii RoślinnieJemy, której jesteśmy aktywnym partnerem.

Veganmania Gdańsk 2019 – największa w Polsce impreza promująca dietę roślinną, tym razem odbyła się w wyjątkowej przestrzeni Plenum przy Ulica Elektryków w Gdańsku.
Oprócz pysznego, wegańskiego jedzenia, serwowanego przez restauracje i firmy z całej Polski, ekologicznych kosmetyków, modną odzież czy książki poświęcone kuchni roślinnej odbyły się także inspirujące wykłady i spotkania.

Pierwszym z nich było spotkanie ze znanymi trójmiejskimi szefami kuchni – Marcinem Popielarzem (Biały Królik Restaurant, Gdynia), Jackiem Koprowskim (Restauracja FINO ) i Tomaszem Dekerem (autorska cukiernia Tomasz Deker ), którzy opowiedzieli o idei #ChefsforChange – kolacjach roślinnych w ramach kampanii RoślinnieJemy, których jesteśmy jednym z głównych partnerów.

Ze znanym sobie poczuciem humoru, ale i dzieląc się swoją niesamowitą wiedzą i doświadczeniem kulinarnym Panowie opowiedzieli o tym w jaki sposób inspiruje ich dieta roślinna, co wykorzystują w swoich restauracjach i jaka jest według nich przyszłość w trendach kulinarnych.
Dyskusję poprowadziła w najlepszym profesjonalnym stylu Weronika Pochylska! Choć nie udało się jej (na razie) przekonać Szefów, by zrezygnowali z produktów odzwierzęcych.

Dla uczestników części wykładowej, w ramach degustacji – firma Lilu Fruits ufundowała zdrowe przekąski: soczyste owoce.
Veganmanie odwiedziło mnóstwo osób zainteresowanych roślinną kuchnią, co nas jako importera i dystrybutora owoców i warzyw bardzo cieszy! Coś w tym jest, że jedno z haseł przewodnich brzmiało „Przyszłość jest roślinna”.