2023-02-28 | BLOG

Kwiaty jadalne

Kwiaty jadalne choć nie są nowym trendem, to z każdym rokiem ich kulinarne zastosowanie odkrywa je coraz więcej osób. Wykorzystywane są nie tylko do dekoracji, ale również jako składnik wielu potraw. To gwarancja niesamowitego smaku oraz niezwykle apetycznego wyglądu. Ciężko się więc dziwić, że cieszą dużą popularnością. Specjalne odmiany tych roślin są hodowane bez użycia nawozów sztucznych czy pestycydów. Można spożywać je bez obaw o zdrowie i cieszyć się tym niesamowitym efektem na talerzu.

Kwiaty jadalne czy to tylko dekoracja?

Kwiaty jadalne sprawiają, że nawet klasyczne potrawy zyskują zupełnie nowy charakter. Nie są one jednak tylko śliczną ozdóbką, ale i składnikiem wielu przysmaków. Ulubione drinki ozdobione kwiatami prezentują się niczym napój z tropikalnej wyspy. Świetnym trikiem jest również umieszczenie roślin w kostce lodu, dzięki czemu zachowają na dłużej swoją świeżość i żywe kolory. Zarówno całe kwiaty jak i ich płatki są używane w branży cukierniczej. Znakomicie sprawdzają się przy dekoracji ciast, produkcji czekolad, lodów czy słodkich syropów. Stanowią też ciekawy dodatek do sałatek, gdyż smakują znakomicie w towarzystwie chrupiących warzyw czy soczystych owoców.

Choć kwiaty kojarzą się gównie z letnim menu, to sięga się po nie już wiosną, jako dodatek do detoksykujących koktajli. Goszczą na stołach, aż do chłodnych dni jesieni jako ozdobnik rozgrzewających zup czy kremów.

Jakie kwiaty jadalne kupować?

Przede wszystkim warto dopasować kwiat do charakteru przygotowywanych dań. Wiele gatunków charakteryzuje bardzo subtelny smak, dzięki czemu możemy zyskujemy wiele możliwości. Swobodnie można je łączyć z dodatkami słodkimi, kwaśnymi a nawet ostrymi.

Storczyki – przyjemnie chrupkie z nutą goryczki. Zachwycają tropikalnym wyglądem i żywymi kolorami.

Bratki – niezwykle łagodny smak. Dlatego fantastycznie sprawdzą się zarówno do potraw słodkich jak i dań głównych.

Goździki – jadalne są jedynie same płatki kwiatów. Ich wyrazisty smak jest znakomitym dodatkiem np. do owoców morza.