Czerwona papryczka chilli

Poziom ostrości: od 50.000 do 100.000 SHU

Czerwona papryczka chili to niewielki, podłużny owoc pochodzący z Ameryki Środkowej. Ma intensywną, czerwoną barwę i błyszczącą, gładką skórkę. Jej kształt jest zazwyczaj smukły i stożkowaty, zwężający się ku końcowi. Długość waha się od kilku do kilkunastu centymetrów. Papryczka znana jest przede wszystkim z ostrego smaku dzięki zawartej w niej kapsaicynie. Jest szeroko używana w kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w meksykańskiej i tajskiej, jako przyprawa do sosów, zup czy sałatek. Owoc ma również liczne właściwości prozdrowotne. Wspomaga metabolizm, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo oraz stymuluje układ odpornościowy.

Uprawa czerwonej papryczki chili wymaga spełnienia kilku podstawowych warunków. Przede wszystkim rośliny te preferują ciepłe, dobrze nasłonecznione miejsca, w których temperatura nie spadnie poniżej 15°C. Nasiona należy siać od stycznia do połowy marca w dobrze przepuszczalnym podłożu, bogatym w składniki odżywcze. Najlepiej sprawdza się mieszanka ziemi z piaskiem i kompostem. Ważne jest również jej regularne nawadnianie. Warto to jednak robić częściej, wykorzystując mniejszą ilość wody, ponieważ roślinę łatwo można przelać. Pierwsze plony można zbierać od sierpnia, aż do pierwszych przymrozków.

czerwone papryczki chili

Wartości odżywcze czerwonej papryczki chili

Kalorie 40 kcal na 100 g
Białko 1,9 g na 100 g
Błonnik 1 g na 100 g
Zawartość witamina C, A, B1, B2, B3, E, K, B6, kwas foliowy
Wartości zdrowotne wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL, działa przeciwbólowo, stymuluje odporność, poprawia zdrowie oczu, przyspiesza metabolizm, korzystna w leczeniu cukrzycy, działanie rozgrzewające oraz antybakteryjne
czerwona papryczka chili czerwona papryczka chili

Komu szczególnie zaleca się jedzenie czerwonej papryczki chili?

Czerwona papryczka chili jest zalecana wielu osobom. Do swojej diety włączyć ją mogą m.in.:

  • Osoby dbające o układ pokarmowy – kapsaicyna w umiarkowanych ilościach może pomóc w walce z niestrawnościami oraz wspierać procesy trawienne.
  • Grupy dbające o zdrowie serca – spożywanie chili może obniżać poziom złego cholesterolu LDL oraz wspierać krążenie.
  • Osoby aktywne fizycznie – czerwona papryczka chili przyspiesza metabolizm, co może pomóc w redukcji wagi i poprawie wydolności.
  • Ludzie, którzy chcą urozmaicić swoją dietę – owoc ten bez wątpienia może poprawić smak wielu potraw.

Kto nie powinien spożywać czerwonej papryczki chili?

Spożywania czerwonej papryczki chili powinny unikać osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego. Wśród dolegliwości tych wymienić należy m.in. takie problemy jak zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Kapsaicyna zawarta w roślinie może bowiem nasilać objawy, takie jak ból brzucha i dyskomfort trawienny. Przez jej zawartość papryczki unikać powinny również osoby z nadciśnieniem, ponieważ substancja ta może dodatkowo je podnosić.

Zastosowanie czerwonej papryczki chili w kuchni

Czerwona papryczka chili jest popularnym składnikiem w kuchniach tajskiej, indyjskiej oraz meksykańskiej. Można ją stosować zarówno na świeżo, jak i przetworzoną. Świeża sprawdzi się jako dodatek do sosów, marynat czy sałatek, a suszona – w formie proszku lub płatków – wzbogaci dania o pikantną nutę. Popularne jest także jej marynowanie, które skutecznie łagodzi jej ostrość. Z papryczek przygotowuje się również pasty oraz aromatyzowane oleje, które nadają pikantności potrawom.

Przykładowe potrawy z czerwoną papryczką chili:

  • Chili con carne – potrawa z mielonej wołowiny, czerwoną fasolą, cebulą i pomidorami, idealna na sycącą kolację.
  • Łosoś na ostro – filety z łososia marynowane w jogurcie z chili, świetne jako zdrowy obiad.
  • Ostra sałatka z kaszy perłowej – sałatka z kaszy, czerwoną papryką i świeżymi ziołami, idealna na lekki lunch.
  • Pikantny sos – intensywny sos z papryczek chili, cebuli i miodu, doskonały jako dodatek do mięs.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Wybierając czerwoną papryczkę chili, należy zwrócić uwagę na jej jędrność oraz błyszczący intensywny czerwony kolor. Świeże papryczki powinny być lekko sprężyste i niewysuszone. O ich nieświeżości świadczą miękkość, matowość oraz przebarwienia. Przy wyborze warto również mieć na uwadze fakt, że mniejsze owoce są zazwyczaj ostrzejsze od większych.

Jak przechowywać czerwoną papryczkę chili?

Świeżą czerwoną papryczkę chili najlepiej przechowywać w lodówce. Wytrzyma w niej przez około dwa tygodnie. Owoce można również suszyć, krojąc je na cienkie plasterki i odkładając do przewiewnego i ciepłego miejsca. Alternatywnie, chili można zamrozić po usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu. W zamrażarce papryczka może przeleżeć około 7 miesięcy.

Jak jeść czerwoną papryczkę chili?

Czerwoną papryczkę chili najczęściej jada się surową jako składnik różnych potraw. Można ją również dodać do sosów i past. Aby złagodzić jej ostry smak przed spożyciem, warto usunąć z niej gniazda nasienne. Owoc można również spożywać w postaci marynowanej. W tej formie idealnie sprawdza się jako przystawka do innych potraw, czy napojów.