Poziom ostrości: od 500 do 2.500 SHU
Papryczki padron to małe, zielone owoce pochodzące z Galicji w Hiszpanii. Średnio mają około 5-7 cm. To, co je wyróżnia na tle innych papryczek to fakt, że nigdy nie wiadomo, czy w smaku będą ostre, czy łagodne. Co któraś bowiem potrafi przewyższyć pozostałe aż pięciokrotnie na skali ostrości Scoville’a. Papryki te są uważane za wyjątkową przekąskę, idealną do smażenia i grillowania. Z powodzeniem odnajdują się również jako świeży dodatek do przeróżnych potraw. Są stosunkowo niskokaloryczne, a ponadto zawierają witaminy A, C, E, K i błonnik. Dzięki tym i innym składnikom znajdują szerokie zastosowanie w zdrowej diecie na całym świecie, m.in. poprawiając trawienie i krążenie.
Aby uprawiać papryczki padron, potrzebne jest przede wszystkim słoneczne, ciepłe i osłoniętego od wiatru stanowisko. Gleba powinna być próchnicza, dobrze przepuszczalna, a przy tym regularnie i z umiarem podlewana. Roślinę można hodować zarówno w doniczkach jak i w ogrodzie. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną, od marca do kwietnia. Zbiory zaś przeprowadza się po około 14-15 tygodniach, gdy owoce są intensywnie zielone.
Kalorie | 21 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 0,9 g na 100 g |
Błonnik | 1,3 g na 100 g |
Zawartość | witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, witaminy z grupy B (B1 i B2), potas, magnez, żelazo |
Wartości zdrowotne | korzystnie wpływa na trawienie, krążenie, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu |
Papryka padron to wyjątkowy składnik, który znajduje zastosowanie w zdrowej diecie wielu osób. Szczególnie zaleca się jej spożycie osobom:
Papryka padron nie jest zalecana dla osób z aftami jamy ustnej, świeżo wyrwanymi zębami, aktywnymi wrzodami, czy hemoroidami. Może bowiem jeszcze bardziej uszkadzać już podrażnioną błonę śluzową. Unikać powinny jej również osoby z alergią na kapsaicynę lub jakikolwiek inny jej składnik. Spożycie owocu może bowiem powodować bóle brzucha, czy inne, znacznie poważniejsze reakcje.
Papryka padron to wyjątkowy składnik, który można przygotować na różne sposoby. Można ją smażyć, grillować, piec, marynować lub dodawać na surowo do wielu potraw. Doceniana jest przede wszystkim za swoją ostrość, która zawsze pozostaje niespodzianką i waha się między 500, a aż 2500 SHU. Świetnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do mięs, ryb, sałatek oraz dań kuchni śródziemnomorskiej i fusion. Dzięki swojej delikatnej strukturze i cienkiej skórce szybko się gotuje, wchłaniając przy tym aromaty przypraw i oliwy, z którą jest często łączona.
Przykłady potraw, które można przygotować z wykorzystaniem tej papryczki, to:
Wybierając paprykę padron, należy zwrócić uwagę na to, aby była twarda i jędrna. Kolor zaś powinien być intensywny i jednolity. Warto unikać egzemplarzy, które zaczynają się marszczyć lub mają miękkie plamy, które mogą świadczyć o braku ich świeżości. Można również zwrócić uwagę na kraj pochodzenia owocu. Te uprawiane w Polsce mają bowiem łagodniejszy smak w porównaniu do tych hiszpańskich.
Paprykę padron należy przechowywać w lodówce, najlepiej w foliowych woreczkach. W tej postaci zachowa swoje właściwości nawet do dwóch tygodni. Można również trzymać ją w chłodnym pomieszczeniu, takim jak piwnica lub spiżarnia, w temperaturze nieprzekraczającej 12°C. Owoc można również zamrozić — przed tym warto go jednak pokroić i usunąć gniazda nasienne. W zamrażarce papryczkę można przechowywać przez maksymalnie 7 miesięcy.
Paprykę padron można spożywać na kilka sposobów. Najczęściej jada się ją smażoną na oliwie, która skutecznie podkreśla jej smak. Po usmażeniu posypuje się ją solą, a jadając, trzyma za ogonek. Można ją także grillować, nadziewać, a także stosować w wersji surowej. Często serwuje się ją również jako przystawkę w tapas, a także jako składnik sałatek i warzywnych ciast. Doskonale komponuje się z różnymi dipami oraz dodatkami, takimi jak sery, hiszpańskie oliwki czy chorizo.