Zielona papryczka chili

Poziom pikantności: od 50.000 do 100.000 SHU

Zielone papryczki chili to nieduże, podłużne owoce o intensywnie zielonej barwie i błyszczącej skórce. Ich długość najczęściej wynosi od 5 do 10 cm. Kształt papryczek jest zazwyczaj wydłużony, często z ostrym zakończeniem. Są bogate w witaminę C, A, B6 oraz minerały, takie jak potas i żelazo, co sprawia, że posiadają liczne właściwości zdrowotne, w tym antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Owoc może ponadto wspierać odchudzanie, obniżać poziom cholesterolu oraz wspomagać pracę układu krążenia. W kuchni używany jest jako dodatek do zup, czy sałatek w postaci świeżej, marynowanej i suszonej.

Uprawa zielonej papryczki chili jest stosunkowo prosta. Można hodować ją zarówno w doniczkach, jak i w ogrodzie. Przede wszystkim należy jednak mieć na uwadze fakt, że roślina potrzebuje ciepłego klimatu (około 25-30°C). Nasiona wysiewa się od połowy lutego do połowy marca, w nasłonecznionym miejscu. Roślina preferuje gleby próchnicze, dobrze odżywione, z dodatkiem piasku i kompostu. W trakcie wzrostu papryczki należy podlewać, jednak warto robić to z umiarem, ponieważ łatwo je przelać. Lepiej zatem nawadniać je częściej, ale w mniejszej ilości. Owoce dojrzewają od sierpnia do października, a zbiór trwa do pierwszych przymrozków.

Zielona papryczka chilli

Wartości odżywcze zielonej papryczki chili

Kalorie 40 kcal na 100 g
Białko 1,9 g na 100 g
Błonnik 1,5 g na 100 g
Zawartość witamina C, A, B6, K, E, żelazo, magnez, potas, mangan
Wartości zdrowotne przyspiesza spalanie tłuszczu, wspomaga odchudzanie, ma właściwości antyrakowe, zwalcza wrzody żołądka, wspomaga pracę układu krążenia, działa przeciwbólowo, pomaga w trawieniu, obniża poziom złego cholesterolu, działa jako silny antyoksydant
Zielona papryczka chilli Zielona papryczka chilli

Komu szczególnie zaleca się spożywanie zielonej papryczki chili?

Zielona papryczka chili jest znakomitym wyborem dla różnych grup ludzi. Sprawdzi się w diecie:

  • Dorosłych, którzy chcą poprawić swoje trawienie – owoc może pomóc w walce z otyłością. Regularne jej spożywanie przyspiesza również spalanie tłuszczu.
  • Osób dbających o układ sercowo-naczyniowy – kapsaicyna zawarta w papryczkach może obniżać ryzyko chorób serca i wspierać zdrowie naczyń krwionośnych.
  • Sportowców – wysoka zawartość składników odżywczych oraz wspierające metabolizm właściwości chili mogą zwiększyć wydolność fizyczną.
  • Osób dbających o odporność – owoc zawiera witaminę C i inne składniki chroniące przed chorobami.

Kto nie powinien spożywać zielonej papryczki chili?

Zielonej papryczki chili powinny unikać osoby cierpiące na choroby układu trawiennego takie jak:

  • zgaga,
  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • wrzody żołądka,
  • zespół jelita drażliwego,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,

Może ona bowiem podrażniać błony śluzowe przewodu pokarmowego i nasilać nieprzyjemne dolegliwości. Bez wątpienia powinny jej także unikać osoby z alergią na kapsaicynę oraz warzywa z rodziny psiankowatych. Owoc może wywołać u nich ból brzucha i wysypkę. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią również powinny zrezygnować z jej konsumpcji.

Zastosowanie zielonej papryczki chili w kuchni

​Zielona papryczka chili jest popularna w kuchniach na całym świecie. Ceni się ją przede wszystkim za ostry smak, który dodaje charakteru wielu potrawom. Można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W pierwszej wersji często dodawana jest do sałatek, czy kanapek. Po ugotowaniu, pieczeniu, czy grillowaniu staje się łagodniejsza. W tej postaci stosuje się ją m.in. w zupach lub w sosach. Warto również dodać, że najpikantniejszą częścią papryczki są jej nasiona. Aby zatem zmniejszyć jej ostrość, często się je usuwa.

Przykładowe potrawy z zieloną papryczką chili:

  • Spaghetti bolognese – tradycyjny włoski makaron z sosem mięsnym i papryczką.
  • Ratatouille – francuskie danie warzywne z dodatkiem chili dla pikantności.
  • Zupa minestrone – sycąca zupa warzywna wzbogacona smakiem chili.

Meksykańska salsa pico de gallo – świeża salsa z pomidorów, kolendry i chili.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Podczas zakupu zielonej papryczki chili należy zwrócić uwagę na jej wygląd i konsystencję. Owoc powinien być jędrny, gładki, intensywnie zielony i pozbawiony plam. Warto unikać sztuk, które są miękkie lub wysuszone.

Jak przechowywać zieloną papryczkę chili?

Zieloną papryczkę chili najlepiej przechowywać w lodówce, w której zachowa świeżość nawet do dwóch tygodni. Należy trzymać ją w perforowanym woreczku, aby umożliwić cyrkulację powietrza. Można ją również suszyć. Aby to zrobić, należy pokroić ją na cienkie plasterki i ułożyć w przewiewnym i ciepłym miejscu. Owoc można również mrozić. Przed tym należy jednak usunąć z niego nasiona i go pokroić. W tej postaci wytrzyma kilka miesięcy. Warto jednak wspomnieć, że po rozmrożeniu straci swoją jędrność.

Jak jeść zieloną papryczkę chili?

Zieloną papryczkę chili można spożywać na surowo, jako dodatek do potraw, oraz w formie suszonej jako przyprawę. Doskonale sprawdza się w zupach, sałatkach i potrawach głównych, szczególnie w kuchni meksykańskiej, azjatyckiej, hiszpańskiej i włoskiej. Przed użyciem można ją pokroić i usunąć z niej nasiona, dzięki czemu będzie mniej pikantna.