Zielona papryczka jalapeno

Poziom ostrości: od 3.500 do 9.000 SHU

Zielona papryczka jalapeno to podłużny owoc osiągający długość do 10 cm. Jej charakterystyczna cecha to gładka, błyszcząca skórka o intensywnie zielonej barwie. Zawiera kapsaicynę, której zawdzięcza swój pikantny smak i liczne właściwości zdrowotne. Wspomaga m.in. przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu. Papryczka jest również bogata w witaminę C, B6, A oraz K, a jej niska kaloryczność czyni ją popularnym dodatkiem do sałatek, tacos, czy grillowanych mięs. Stosuje się ją m.in. w kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. ​Dzięki intensywnemu smakowi i kolorowi jest często wykorzystywana w salsach oraz jako dekoracja do potraw.

Jalapeño zielone najlepiej rośnie w ciepłym klimacie. Optymalna temperatura do wzrostu rośliny to około 25-30°C. Nasiona powinno się wysiewać na początku wiosny. Zaleca się przy tym utrzymanie rozstawy 70 cm między roślinami. Jeżeli wykorzystano do tego doniczki, roślinę należy przenieść do większych pojemników lub grządki w drugiej połowie maja. Roślina preferuje stanowisko słoneczne oraz glebę żyzną, lekko kwaśną i dobrze drenowaną. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne oraz regularnie nawożone. Owoce można zbierać po około trzech miesiącach, gdy są intensywnie zielone.

Zielona papryczka jalapeno

Wartości odżywcze zielonej papryczki jalapeno

Kalorie 33 kcal na 100 g
Białko 1,1 g na 100 g
Błonnik 2,8 g na 100 g
Zawartość witamina C, witamina B6, witamina A, witamina K, kwas foliowy
Wartości zdrowotne działa przeciwbólowo, wspomaga odchudzanie, leczy wrzody żołądka, zwalcza infekcje, wspiera układ krążenia, działanie przeciwnowotworowe
Zielona papryczka jalapeno Zielona papryczka jalapeno

Komu szczególnie poleca się spożywanie zielonej papryczki jalapeno?

​Papryczki jalapeno to źródło wielu cennych składników odżywczych, które mogą przynieść korzyści zdrowotne. Spożywanie ich jest szczególnie zalecane dla osób

  • Chcących poprawić metabolizm – kapsaicyna zawarta w owocach przyspiesza procesy metaboliczne, co może wspierać odchudzanie.
  • Dbających o układ krążenia – regularne spożywanie papryczek może obniżyć poziom cholesterolu oraz wspomóc przepływ krwi.
  • Pragnących wzmocnić odporność – dzięki wysokiej zawartości witaminy C, papryka ta wspiera układ immunologiczny.
  • Dbających o zdrowie kości – to dzięki zawartej w owocu witaminie K, która może również przeciwdziałać osteoporozie. ​

Kto nie powinien spożywać zielonej jalapeno?

Papryczki jalapeno z umiarem powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ mogą prowadzić do nagłego spadku poziomu glukozy. Nie zaleca się ich spożywania również u chorych na refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie żołądka i chorobę wrzodową. U osób tych papryczka może zaostrzać dokuczliwe objawy.

Zastosowanie zielonej jalapeno w kuchni

Zielone papryczki jalapeno można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej są spożywane na surowo, jako dodatek do sałatek, kanapek i przekąsek. Mogą być również grillowane lub pieczone, dzięki czemu stają się nieco mniej pikantne. Często smaży się je również w panierce lub nadziewa różnymi farszami, co sprawia, że stają się popularnym dodatkiem do dań imprezowych. W marynowanej postaci są wykorzystywane do wzbogacania smaku sosów, dipów i dań głównych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je również suszyć i mielić, a następnie wykorzystywać jako przyprawę. Dzięki tak wszechstronnemu zastosowaniu papryczki te znajdują zastosowanie zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodko-ostrych kombinacjach.

Przykładowe potrawy, które można przygotować z jalapeno to:

  • Tacos – tradycyjne meksykańskie danie, wypełnione mięsem, serem i warzywami.
  • Quesadillas – tortilla z serem i dodatkami, podgrzewana, aż ser się roztopi.
  • Burrito – tortilla wypełniona nadzieniem z ryżem, fasolą i mięsem.
  • Chili con carne – gulasz z mięsem, fasolą i jalapeno, często podawany na ciepło.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Przy wyborze papryczek należy zwrócić uwagę na ich jędrność oraz intensywny zielony i połyskujący kolor. Świeże owoce nie powinny mieć plam, pęknięć, oznak więdnięcia czy być miękkie.

Jak przechowywać zielone jalapeno?

Papryczki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Idealnie nada się do tego spiżarnia lub piwnica, w których temperatura nie przekracza 12°C. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić je w lodówce. W takich warunkach pozostaną świeże do 10 dni. Jalapeno można również mrozić. Warto je jednak przed tym pokroić na plasterki i usunąć nasiona ze środka owocu. W zamrażarce pozostaną świeże przez 6-8 miesięcy.

Jak jeść papryczkę jalapeno?

Zielone jalapeno najczęściej spożywa się w świeżej formie, pokrojone w cienkie plasterki, jako składnik surówek, czy jako dodatek na kanapki. Ciekawą opcją jest również nadzianie ich serem mozzarella, usmażenie w panierce lub zapieczenie z boczkiem i cebulą. Doskonale komponują się z daniami meksykańskimi, burgerami, pizzą, kanapkami oraz sałatkami. Alternatywnie, można je marynować w zalewie octowej, przez co stają się pyszną przekąską lub dodatkiem do różnych potraw, takich jak tacos, quesadillas czy burrito.