Poziom ostrości: od 3.500 do 9.000 SHU
Zielona papryczka jalapeno to podłużny owoc osiągający długość do 10 cm. Jej charakterystyczna cecha to gładka, błyszcząca skórka o intensywnie zielonej barwie. Zawiera kapsaicynę, której zawdzięcza swój pikantny smak i liczne właściwości zdrowotne. Wspomaga m.in. przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu. Papryczka jest również bogata w witaminę C, B6, A oraz K, a jej niska kaloryczność czyni ją popularnym dodatkiem do sałatek, tacos, czy grillowanych mięs. Stosuje się ją m.in. w kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Dzięki intensywnemu smakowi i kolorowi jest często wykorzystywana w salsach oraz jako dekoracja do potraw.
Jalapeño zielone najlepiej rośnie w ciepłym klimacie. Optymalna temperatura do wzrostu rośliny to około 25-30°C. Nasiona powinno się wysiewać na początku wiosny. Zaleca się przy tym utrzymanie rozstawy 70 cm między roślinami. Jeżeli wykorzystano do tego doniczki, roślinę należy przenieść do większych pojemników lub grządki w drugiej połowie maja. Roślina preferuje stanowisko słoneczne oraz glebę żyzną, lekko kwaśną i dobrze drenowaną. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne oraz regularnie nawożone. Owoce można zbierać po około trzech miesiącach, gdy są intensywnie zielone.
Kalorie | 33 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 1,1 g na 100 g |
Błonnik | 2,8 g na 100 g |
Zawartość | witamina C, witamina B6, witamina A, witamina K, kwas foliowy |
Wartości zdrowotne | działa przeciwbólowo, wspomaga odchudzanie, leczy wrzody żołądka, zwalcza infekcje, wspiera układ krążenia, działanie przeciwnowotworowe |
Papryczki jalapeno to źródło wielu cennych składników odżywczych, które mogą przynieść korzyści zdrowotne. Spożywanie ich jest szczególnie zalecane dla osób
Papryczki jalapeno z umiarem powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ mogą prowadzić do nagłego spadku poziomu glukozy. Nie zaleca się ich spożywania również u chorych na refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie żołądka i chorobę wrzodową. U osób tych papryczka może zaostrzać dokuczliwe objawy.
Zielone papryczki jalapeno można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej są spożywane na surowo, jako dodatek do sałatek, kanapek i przekąsek. Mogą być również grillowane lub pieczone, dzięki czemu stają się nieco mniej pikantne. Często smaży się je również w panierce lub nadziewa różnymi farszami, co sprawia, że stają się popularnym dodatkiem do dań imprezowych. W marynowanej postaci są wykorzystywane do wzbogacania smaku sosów, dipów i dań głównych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je również suszyć i mielić, a następnie wykorzystywać jako przyprawę. Dzięki tak wszechstronnemu zastosowaniu papryczki te znajdują zastosowanie zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodko-ostrych kombinacjach.
Przykładowe potrawy, które można przygotować z jalapeno to:
Przy wyborze papryczek należy zwrócić uwagę na ich jędrność oraz intensywny zielony i połyskujący kolor. Świeże owoce nie powinny mieć plam, pęknięć, oznak więdnięcia czy być miękkie.
Papryczki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Idealnie nada się do tego spiżarnia lub piwnica, w których temperatura nie przekracza 12°C. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić je w lodówce. W takich warunkach pozostaną świeże do 10 dni. Jalapeno można również mrozić. Warto je jednak przed tym pokroić na plasterki i usunąć nasiona ze środka owocu. W zamrażarce pozostaną świeże przez 6-8 miesięcy.
Zielone jalapeno najczęściej spożywa się w świeżej formie, pokrojone w cienkie plasterki, jako składnik surówek, czy jako dodatek na kanapki. Ciekawą opcją jest również nadzianie ich serem mozzarella, usmażenie w panierce lub zapieczenie z boczkiem i cebulą. Doskonale komponują się z daniami meksykańskimi, burgerami, pizzą, kanapkami oraz sałatkami. Alternatywnie, można je marynować w zalewie octowej, przez co stają się pyszną przekąską lub dodatkiem do różnych potraw, takich jak tacos, quesadillas czy burrito.