Inne nazwy: kapusta szparagowa
Brokuł to warzywo z rodziny kapustowatych, które z wyglądu bardzo przypomina kalafior. Podobnie jak on charakteryzuje się jadalnymi różyczkami oraz grubymi łodygami, z tą różnicą, że w zielonym kolorze. Brokuły występują w kuchniach na całym świecie. Cenione są za swoje walory smakowe oraz liczne korzyści zdrowotne. Roślina ta zawiera duże ilości błonnika, witamin (zwłaszcza witaminy C i K) oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, i potas. Jest więc doskonałym dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety.
Brokuł najlepiej rośnie w chłodnym klimacie. Jest uprawiany wiosną oraz jesienią. Roślinę wysiewa się bezpośrednio do gruntu lub donicy, a same sadzonki przesadza się po czasie do gleby. Roślina ta wymaga regularnego podlewania. Podłoże pod nią powinno być bogate w składniki odżywcze. Ich zbiór odbywa się, gdy różyczki są dobrze rozwinięte, ale jeszcze nie zaczynają kwitnąć.
Kalorie | 33 kcal na 100 g |
---|---|
Błonnik | 2,6 g na 100 g |
Białko | 2,8 g na 100 g |
Zawartość | witamina C, witamina K, foliany, wapń, żelazo, magnez, potas, aminokwasy (m.in. lizyna, leucyna, walina, arginina) |
Właściwości zdrowotne | wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo, wspiera zdrowie serca, wspomaga zdrowie kości |
Brokuł jest warzywem, które powinno znaleźć się w diecie wielu osób ze względu na szerokie właściwości zdrowotne i odżywcze. Do swojego jadłospisu powinny go dodać przede wszystkim osoby które:
Brokuł to warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jest gotowany na parze, blanszowany, smażony lub pieczony. Można go dodawać do sałatek, zup, makaronów, zapiekanek oraz spożywać na surowo jako przekąskę.
Przykładowe potrawy z brokułem:
Wybierając brokuły, zwróć uwagę na to, aby różyczki były intensywnie zielone, bez jakichkolwiek oznak żółknięcia. Łodygi powinny być twarde i bez śladów zgnilizny.
Brokuły najlepiej przechowywać w lodówce, na środkowych półkach. Nie zaleca się przechowywania ich w dolnej szufladzie, ponieważ panuje tam wyższa temperatura, co może przyspieszać ich psucie się. Brokuły należy umieścić w perforowanym worku lub otwartym pojemniku, aby zapewnić cyrkulację powietrza i uniknąć kondensacji wilgoci. Nie należy ich również myć przed przechowywaniem, gdyż wilgoć może przyspieszyć ich zepsucie. Po zakupie najlepiej spożyć roślinę w ciągu kilku dni, ponieważ bardzo szybko lubi się psuć. Brokuł można również blanszować i mrozić.
Brokuł można spożywać na surowo, blanszowany lub ugotowany na parze. W pierwszej z tych opcji bywa twardy, ale ma chrupką konsystencję. Po ugotowaniu zaś staje się miękki i zyskuje wyrazisty, warzywny smak. Można go również dodawać do sałatek, zup, dań głównych, a także spożywać jako zdrową przekąskę z dipem. Jest to warzywo uniwersalne, które świetnie komponuje się z różnymi potrawami i dodatkami.