Burak Chioggia

Inne nazwy: burak prążkowany

Burak Chioggia to niezwykle piękna odmiana buraka ćwikłowego. Wśród innych wyróżnia się białymi i czerwonymi prążkami widocznymi po przekrojeniu. Na zewnątrz wygląda zaś niemal identycznie jak jego tradycyjny, dobrze znany gatunek. Warzywo pochodzi z okolic Wenecji i charakteryzuje się delikatniejszym, nieco słodszym smakiem niż jego czerwona odmiana. Jest popularny w kuchniach europejskich, zwłaszcza jako składnik sałatek i przystawek. Doceniają go przede wszystkim osoby dbające o zdrową, niskokaloryczną dietę. Dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, C, żelazo oraz wapń.

Burak prążkowany najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym. Wysiewa się go wiosną lub późnym latem, gdy temperatura gleby wynosi 10°C. Roślina najlepiej rozwija się w glebie dobrze przepuszczalnej, bogatej w składniki odżywcze, o pH w granicach 6,0-7,0. W trakcie wzrostu warzywo wymaga regularnego podlewania, szczególnie w początkowej fazie. Zbiory przeprowadza się po 55-60 dniach od siewu, gdy korzenie osiągną 5-8 cm średnicy.

burak chioggia

Wartości odżywcze buraka chioggia

Kalorie 35 kcal na 100 g
Błonnik 1.3 g na 100 g
Białko 2,3 g na 100 g
Zawartość witamina A, witamina C, wapń, żelazo
Właściwości zdrowotne wspiera układ krążenia, odporność i detoksykację wątroby, ma właściwości przeciwnowotworowe
burak chioggia burak chioggia carpacio

Komu szczególnie zaleca się jedzenie buraka Chioggia?

Buraki Chioggia mają niezwykle szerokie spektrum zastosowań. Są wskazane przede wszystkim osobom:

  • dbającym o zdrowie układu krążenia – zawierają azotany, które pomagają obniżać ciśnienie krwi i poprawiają jej przepływ​;
  • chcącym chronić się przed nowotworami – dzięki antyoksydantom, takim jak betanina, mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne​;
  • dbającym o odporność – są bogate w witaminę C, cynk i żelazo, co wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami​;
  • dbającym o zdrowie układu pokarmowego – wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie i zapobiega problemom takim jak zaparcia.

Kto nie powinien spożywać buraka Chioggia?

Buraki prążkowany, podobnie jak inne odmiany tego warzywa, może nie być odpowiedni dla kilku grup osób:

  • Osoby z kamicą nerkową – warzywa te zawierają wysoki poziom szczawianów, które mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych u osób podatnych na tę dolegliwość​.
  • Osoby z wrażliwym układem pokarmowym – ze względu na wysoką zawartość błonnika, mogą powodować wzdęcia, gazy lub dyskomfort trawienny.
  • Osoby z niskim ciśnieniem – warzywo zawiera azotany, które mogą jeszcze bardziej obniżać ciśnienie krwi.

Burak Chioggia w kuchni

Burak Chioggia może być stosowany w wielu potrawach. Jego lekko słodki smak i dekoracyjny wygląd sprawiają, że świetnie nadaje się jako zdrowy i estetyczny dodatek do sałatek i przystawek. Bez problemu sprawdzi się również jako główny składnik potrawy.

Oto kilka przykładowych dań z jego wykorzystaniem:

  • Carpaccio z buraka Chioggia – cienko krojone plastry surowego buraka, podawane z lekkim dressingiem z oliwy z oliwek i cytryny. Często uzupełnione również ziołami lub serem kozim.
  • Sałatka z burakiem Chioggia i brzoskwiniami – cienko pokrojone buraki i dojrzałe brzoskwinie, serwowane na rukoli z dodatkiem kandyzowanych pekanów i lekkim winegretem z oliwy z oliwek i czerwonego wina.
  • Buraki Chioggia w glazurze – gotowane warzywo w słodko-kwaśnej glazurze z dodatkiem octu ryżowego, masła i odrobiny cukru. Dodatkowo podawane z prażonymi migdałami jako dekoracja​.
  • Pieczone buraki Chioggia z innymi warzywami – buraki pieczone na blaszce razem z ziołami, oliwą, czosnkiem i innymi warzywami, np. marchewką.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Podczas wyboru buraka prążkowanego, warto zwrócić uwagę, aby był jędrny i nie było na nim widocznych uszkodzeń czy przebarwień. Najlepiej wybierać te z nienaruszoną skórką oraz świeżymi, zielonymi liśćmi. Po zakupie należy oddzielić je od korzenia, pozostawiając tylko krótki fragment łodygi, aby zapobiec utracie wilgoci.

Przechowywanie

Korzenie buraka należy umieścić w lodówce, owinięte w wilgotny ręcznik papierowy lub w plastikowej torebce. To pozwoli zachować ich świeżość przez 2-3 tygodnie. Liście przechowuje się osobno, również w lodówce, najlepiej w woreczku foliowym. Warzywo można również mrozić. Przed tym jednak należy je zblanszować.

Jak jeść buraka Chioggia?

Buraka Chioggia można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – gotowaniu, pieczeniu lub smażeniu. Dzięki łagodniejszemu smakowi świetnie komponuje się z innymi warzywami i przyprawami, a jego charakterystyczny wygląd nadaje potrawom wyjątkowego wyglądu.