Inne nazwy: burak prążkowany
Burak Chioggia to niezwykle piękna odmiana buraka ćwikłowego. Wśród innych wyróżnia się białymi i czerwonymi prążkami widocznymi po przekrojeniu. Na zewnątrz wygląda zaś niemal identycznie jak jego tradycyjny, dobrze znany gatunek. Warzywo pochodzi z okolic Wenecji i charakteryzuje się delikatniejszym, nieco słodszym smakiem niż jego czerwona odmiana. Jest popularny w kuchniach europejskich, zwłaszcza jako składnik sałatek i przystawek. Doceniają go przede wszystkim osoby dbające o zdrową, niskokaloryczną dietę. Dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, C, żelazo oraz wapń.
Burak prążkowany najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym. Wysiewa się go wiosną lub późnym latem, gdy temperatura gleby wynosi 10°C. Roślina najlepiej rozwija się w glebie dobrze przepuszczalnej, bogatej w składniki odżywcze, o pH w granicach 6,0-7,0. W trakcie wzrostu warzywo wymaga regularnego podlewania, szczególnie w początkowej fazie. Zbiory przeprowadza się po 55-60 dniach od siewu, gdy korzenie osiągną 5-8 cm średnicy.
Kalorie | 35 kcal na 100 g |
---|---|
Błonnik | 1.3 g na 100 g |
Białko | 2,3 g na 100 g |
Zawartość | witamina A, witamina C, wapń, żelazo |
Właściwości zdrowotne | wspiera układ krążenia, odporność i detoksykację wątroby, ma właściwości przeciwnowotworowe |
Buraki Chioggia mają niezwykle szerokie spektrum zastosowań. Są wskazane przede wszystkim osobom:
Buraki prążkowany, podobnie jak inne odmiany tego warzywa, może nie być odpowiedni dla kilku grup osób:
Burak Chioggia może być stosowany w wielu potrawach. Jego lekko słodki smak i dekoracyjny wygląd sprawiają, że świetnie nadaje się jako zdrowy i estetyczny dodatek do sałatek i przystawek. Bez problemu sprawdzi się również jako główny składnik potrawy.
Oto kilka przykładowych dań z jego wykorzystaniem:
Podczas wyboru buraka prążkowanego, warto zwrócić uwagę, aby był jędrny i nie było na nim widocznych uszkodzeń czy przebarwień. Najlepiej wybierać te z nienaruszoną skórką oraz świeżymi, zielonymi liśćmi. Po zakupie należy oddzielić je od korzenia, pozostawiając tylko krótki fragment łodygi, aby zapobiec utracie wilgoci.
Korzenie buraka należy umieścić w lodówce, owinięte w wilgotny ręcznik papierowy lub w plastikowej torebce. To pozwoli zachować ich świeżość przez 2-3 tygodnie. Liście przechowuje się osobno, również w lodówce, najlepiej w woreczku foliowym. Warzywo można również mrozić. Przed tym jednak należy je zblanszować.
Buraka Chioggia można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – gotowaniu, pieczeniu lub smażeniu. Dzięki łagodniejszemu smakowi świetnie komponuje się z innymi warzywami i przyprawami, a jego charakterystyczny wygląd nadaje potrawom wyjątkowego wyglądu.