Cykoria czerwona

Inne nazwy: radicchio

Czerwona cykoria to odmiana cykorii o charakterystycznych czerwono-fioletowych liściach z białymi nerwami. Mogą być one luźno ułożone lub tworzyć zwarte główki, w zależności od odmiany (np. radicchio di Treviso, radicchio di Chioggia). Warzywo ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak. Jest również niskokaloryczne i bogate w witaminę C, K i witaminy z grupy B oraz cenne minerały. Zawiera także przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, które wspierają zdrowie układu krążenia i chronią przed stresem oksydacyjnym. Są one także odpowiedzialne za czerwony kolor cykorii.

Uprawa rośliny nie jest trudna. Oprócz tej profesjonalnej doskonale nadaje się do uprawiania w przydomowych ogródkach. Czerwona cykoria potrzebuje słonecznego stanowiska i żyznej gleby o lekko kwaśnym odczynie (pH 6-7). Można ją wysiewać od maja do czerwca, na gruncie lub na rozsadniku. Wymaga regularnego podlewania i odchwaszczania. W miarę potrzeby można ją nawozić kompostem. W celu uzyskania intensywnego czerwonego koloru, przed zbiorem można ją okryć, ograniczając dostęp światła. Gdy główki warzywa są zwarte i dobrze wybarwione, jest gotowe do zbioru (ok.10–12 tygodni od wysiewu). Co ciekawe, czerwoną cykorię można też pozyskiwać zimą – zebrane jesienią korzenie należy przechować w chłodnym miejscu. Następnie przenieść je do ciemnego, wilgotnego pomieszczenia (ok. 10°C) w celu uzyskania młodych, delikatnych główek.

cykoria czerwona

Wartości odżywcze czerwonej cykorii

Kalorie 23 kcal na 100 g
Białko 1.4 g na 100 g
Błonnik 2 g na 100 g
Zawartość witamina C, K, E, witamina B9, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez
Właściwości zdrowotne Wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia, wspomaga proces odchudzania, chroni przed stresem oksydacyjnym
cykoria czerwona danie z czerwonej cykorii

Komu szczególnie zaleca się jedzenie czerwonej cykorii

Czerwona cykoria zalecana jest szczególnie osobom z problemami trawienia. Doskonale wspiera bowiem układ trawienny dzięki zawartości inuliny i błonnika pokarmowego. Oba działają jako naturalny prebiotyk i wspierają rozwój korzystnych bakterii jelitowych, obniżając tym samym ryzyko zaparć. Inulina łagodzi też objawy zespołu jelita drażliwego (IBS), wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu, co dodatkowo wspiera zdrowie kości. Błonnik zawarty w czerwonej cykorii zwiększa uczucie sytości, co może być szczególnie istotne dla osób odchudzających się. Dodatkowo czerwoną cykorię zaleca się osobom dbającym o serce. Zawarte w niej antocyjany wspierają układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie.

Czerwona cykoria w kuchni

Smak czerwonej cykorii jest unikalny, lekko gorzkawy, dlatego świetnie nadaje się do wielu potraw. Najczęściej spotkać ją można w wersji surowej lub zapiekanej.

Przykładowe potrawy to:

  • Sałatka z czerwoną cykorią – z dodatkiem gruszki, orzechów włoskich i gorgonzolą, polana dresingiem na bazie oliwy i miodu.
  • Łódeczki z cykorii z ryżem i tuńczykiem – cykoriowe łódeczki napełnione farszem z ugotowanego ryżu, czerwonej fasoli, rzodkiewki i tuńczyka, doprawione oliwą z oliwek, solą, pieprzem i siekanym koperkiem.
  • Risotto z czerwoną cykorią i parmezanem – do podsmażonej cykorii z cebulą dodaje się ryż, stopniowo podlewając bulionem warzywnym, na końcu dodaje się masło i parmezan.
  • Zapiekana czerwona cykoria z boczkiem i serem – połówki cykorii zawinięte w wędzony boczek, polane beszamelem i posypane żółtym serem i bułką tartą, zapiekane na rumiano.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Kupując czerwoną cykorię, należy zwracać uwagę na jej główkę — powinna być zbita i zwarta. Najlepsza to również taka, która posiada świeże, błyszczące liście, w kolorze czerwono-fioletowy i z wyraźnymi białymi nerwami. Należy także unikać egzemplarzy o nieprzyjemnym zapachu, ponieważ warzywo powinno mieć delikatny, lekko roślinny aromat.

Przechowywanie

Aby zachować świeżość, chrupkość i walory odżywcze czerwonej cykorii, należy ją przechowywać w lodówce i owinąć ręcznikiem papierowym. Tak przechowywana utrzyma świeżość ok. 1-2 tygodni. Nie zaleca się jej mycia przed przechowywaniem i trzymania warzywa w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak jeść czerwoną cykorię?

Czerwoną cykorię można jeść na kilka sposobów, a każdy z nich inaczej podkreśli jej walory smakowe. Najczęściej spożywana jest na surowo w sałatkach czy jako baza pod przystawki. Można ją również grillować z oliwą jako dodatek do mięs, zapiekać z serem, wędlinami lub dusić z masłem i ziołami. Nadaje się również do gotowania (zupy, risotta). Coraz częściej także można spotkać ją w wersji kiszonej.

Kto nie powinien spożywać czerwonej cykorii?

Czerwonej cykorii nie powinny spożywać osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych. Może ona stymulować produkcję żółci, dlatego nie powinny jej spożywać osoby z kamieniami żółciowymi lub problemami z woreczkiem żółciowym. Kolejną grupą, której niewskazane jest warzywo, są osoby zmagające się z problemem niskiego ciśnienia tętniczego. Ma ona bowiem właściwości łagodnie obniżające ciśnienie. Nie zaleca się spożywania jej w większych ilościach matkom karmiącym piersią i kobietom w ciąży – cykoria ma właściwości lekko przeczyszczające i może wpływać na układ trawienny matki.