Czerwona cebula to warzywo o intensywnym kolorze i łagodnym, słodkawym smaku. Ze względu na swoją wszechstronność jest znana w kuchniach niemal na całym świecie. Co ważne jest również cennym źródłem składników odżywczych. Zawiera witaminy C, B6 oraz minerały takie jak potas, żelazo i mangan. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy oraz kostny. Wyjątkowo wysokie stężenie kwercetyny i antocyjanów czyni ją z kolei silnym antyoksydantem, wspierającym walkę ze stresem oksydacyjnym i nowotworami. Dzięki zawartości związków siarki działa także przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przyczyniając się do poprawy zdrowia trawiennego i obniżenia poziomu cholesterolu. To wszystko sprawia, że warzywo to jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety.
Czerwona cebula jest rośliną ciepłolubną. Sadzi się ją wiosną, gdy temperatura gleby wynosi około 8-15°C. Warzywo preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione oraz żyzne, lekkie gleby o pH w granicach 6,0–7,5. Co ważne, roślina ta wymaga regularnego podlewania, zwłaszcza w czasie suszy. Nie należy jednak z nim przesadzać, ponieważ nie jest odporna na przelanie. Zbiór przypada na koniec lata lub początek jesieni, kiedy szczypior zaczyna żółknąć i opadać.
Kalorie | 40 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 1,1 g na 100 g |
Błonnik | 1,7 g na 100 g |
Zawartość | witamina C, witamina B6, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, kwercetyna |
Właściwości zdrowotne | działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cukru we krwi, wspiera trawienie i działa jako prebiotyk |
Cebula czerwona posiada bardzo liczne właściwości zdrowotne. Dzięki temu stanowi doskonały element zdrowej diety. Roślina ta przede wszystkim:
Czerwona odmiana cebuli jest szeroko wykorzystywana w kuchni. Dodaje potrawom smaku, a ze względu na swój wyjątkowy kolor, również niepowtarzalnego wyglądu. W porównaniu z innymi odmianami ma łagodniejszy, nieco słodkawy smak. Dzięki temu świetnie sprawdza się zarówno w daniach surowych, jak i gotowanych, pieczonych czy smażonych. Jej delikatność doskonale wydobywa aromat innych składników, a ponadto stanowi cenne źródło antyoksydantów i substancji wspomagających zdrowie. Wykorzystuje się ją między innymi do takich potraw jak:
Marynowana czerwona cebula – pikantno-słodki dodatek, który nadaje potrawom wyjątkowego charakteru, idealny do sałatek, kanapek oraz dań z grilla.
Wybierając czerwoną cebulę, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, aby była twarda, a jej skórka cienka i sucha. Dobrze jest również sprawdzić, czy nie ma żadnych uszkodzeń, które mogłyby prowadzić do jej szybszego gnicia. Jeżeli na warzywie widać jakiekolwiek ślady przebarwień, czy wilgoci, to również znak, aby ją odłożyć.
Czerwoną cebulę powinno przechowywać się w suchym, chłodnym miejscu z dobrą wentylacją. Idealnie sprawdzą się tutaj piwnica lub spiżarnia. Ważne, aby miejscem tym nie była lodówka, ponieważ znajdująca się tam wilgoć może przyspieszyć jej psucie. Warzywo można również mrozić, ale najlepiej wcześniej je pokroić. Opcjonalnie, przed umieszczeniem w zamrażarce, można ją również zblanszować. W takiej postaci można przechowywać ją przez około 3-6 miesięcy. Po rozmrożeniu traci ona jednak swoją chrupkość. Należy zatem mieć na uwadze, że w takim stanie znacznie lepiej sprawdzi się ona jako dodatek do zup czy sosów.
Czerwoną cebulę można spożywać w postaci surowej, gotowanej, smażonej, pieczonej lub marynowanej. Surowa najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, czy kanapek. W formie smażonej lub karmelizowanej warzywo ma nieco słodszy i delikatniejszy smak, co czyni je doskonałym dodatkiem do mięs, burgerów czy sosów. Marynowana postać to z kolei świetny dodatek do dań grillowanych i sałatek.
Osoby z chorymi nerkami i wątrobą powinny skonsultować spożywanie tego warzywa z lekarzem. W ich przypadku, zwłaszcza przy stanach zapalnych, marskości czy niewydolności, jej spożywanie, szczególnie w postaci smażonej, może dodatkowo obciążać te organy. Osoby zmagające się ze stanami zapalnymi jelit lub zespołem jelita drażliwego również powinny unikać tego warzywa. Może ono bowiem nasilać objawy takie jak wzdęcia, gazy i nadkwaśność.