Czerwona kapusta

Inne nazwy: Kapusta modra

Czerwona kapusta to dwuletnia odmiana kapusty warzywnej, którą wyróżnia zwarta, kulista lub lekko spłaszczona główka. Jej liście są grube i mięsiste. Warzywo ma intensywnie ciemnoczerwoną lub fioletową barwę, co zawdzięczają obecności antocyjanów – naturalnych barwników o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych​. W trakcie wzrostu, w drugim roku uprawy, roślina wytwarza pęd kwiatostanowy z drobnymi, żółtymi kwiatami zebranymi w grona, których owocem jest łuszczyna. Modra kapusta ma lekko słodkawy smak, a przy tym chrupiącą konsystencją. Jest bogata w składniki odżywcze, w tym potas, wapń, żelazo oraz witaminy A, C, K, E i B. Spożywana na surowo lub lekko zblanszowana, zachowuje właściwości antyoksydacyjne. Wspiera zdrowie serca, reguluje ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na układ trawienny. Wszystko to sprawia, że jest wykorzystywana na wiele sposobów w kuchniach na całym świecie.

Roślina najlepiej rośnie w ciepłym, osłoniętym miejscu. Nasiona należy wysiewać w marcu lub maju, a młode sadzonki można przesadzać miesiąc później. Warzywo wymaga żyznej gleby o pH obojętnym, która powinna być dobrze nawożona najlepiej obornikiem lub kompostem. Ważne jest również regularne podlewanie rośliny podczas wzrostu. Nawet krótkotrwałe niedobory wody mogą bowiem zaszkodzić jej uprawie. Zbiory przeprowadza się od sierpnia do października.

Wartości odżywcze czerwonej kapusty

Kalorie 31 kcal na 100 g
Białko 1,4 g na 100 g
Błonnik 2,1 g na 100 g
Zawartość witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B12, foliany, cholinę (witamina B4) i betainę
Wartości zdrowotne może zapobiegać nowotworom, regulować poziom cholesterolu, wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagać w walce z anemią, działać antyalergicznie, wpływać korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspierać procesy metaboliczne, poprawiać trawienie oraz regulować ciśnienie krwi

Komu szczególnie zaleca się jedzenie czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinna znaleźć się w diecie wielu ludzi. Najbardziej zalecana jest osobom:

  • Dbający o zdrowie serca – czerwona kapusta obniża poziom „złego” cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
  • Z cukrzycą lub insulinoopornością – ma niski indeks glikemiczny (15), co czyni ją bezpiecznym wyborem dla diabetyków.
  • Chcącym poprawić trawienie – zawiera błonnik i naturalne prebiotyki, które wspierają mikroflorę jelitową.
  • Odchudzającym się – niskokaloryczna i sycąca, skutecznie wspiera kontrolę masy ciała.

Warzywo polecane jest również kobietom w ciąży. Wysoka zawartość witamin i minerałów skutecznie wspiera bowiem zdrowie matki i rozwijającego się płodu.

Kto nie powinien spożywać czerwonej kapusty?

Spożywania czerwonej kapusty powinny unikać przede wszystkim osoby z przewlekłymi lub ostrymi chorobami żołądka i jelit, zapaleniem trzustki oraz wrzodami żołądka. Jej liście są bowiem bogate w związki siarkowe i substancje wzdymające, które mogą podrażniać delikatną błonę śluzową układu pokarmowego. Surowa lub niedogotowana bywa również ciężkostrawna. Warzywo może również powodować problemy zdrowotne w kontekście zaburzeń pracy tarczycy. Zawiera substancje takie jak goitryna i progoitryna, które mogą zaburzać wchłanianie jodu.

Zastosowanie czerwonej kapusty w kuchni

Czerwona kapusta to warzywo, które znajduje zastosowanie w kuchni zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być duszona, gotowana, smażona, kiszona lub spożywana na surowo. Jej intensywny kolor i chrupiąca struktura sprawiają, że świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek i surówek. Skutecznie ubogaca ich smak i dodaje im ciekawszego wyglądu. Pod wpływem gotowania staje się delikatniejsza i bardziej miękka. Wykorzystywana jest m.in. w takich potrawach jak:

  • Gołąbki z modrej kapusty – liście kapusty nadziewane farszem, to tradycyjne danie, które nie musi zostać wykonane jedynie z tradycyjnej białej kapusty.
  • Duszone gęsie uda – aromatyczne danie, idealne na rodzinny obiad, perfekcyjnie komponujące się z duszoną kapustą.
  • Surówka z czerwonej kapusty – zdrowa i orzeźwiająca, doskonała jako dodatek do grillowanych mięs.
  • Zupa z czerwonej kapusty – aromatyczna zupa, która rozgrzewa i syci.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Wybierając czerwoną kapustę, warto zwrócić uwagę na to, aby jej główka była zwarta, twarda i miała gładką skórkę o intensywnym kolorze. Unikać należy egzemplarzy, które są miękkie, zwiędłe lub mają zasinienia.

Jak przechowywać czerwoną kapustę?

Czerwoną kapustę najlepiej przechowywać w lodówce owiniętą folią spożywczą. W takiej formie utrzyma świeżość nawet do dwóch tygodni. Pokrojoną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby uniknąć utraty jej wilgotności. Roślinę można również mrozić po oczyszczeniu i blanszowaniu. W zamrażarce może leżeć do 12 miesięcy. Warto jednak wspomnieć, że po rozmrożeniu najlepiej wykorzystać ją do gotowania lub duszenia, ponieważ straci swoją chrupkość.

Jak jeść czerwoną kapustę?

Modrą kapustę można spożywać bez dodatków na surowo lub jako składnik surówek. Można ją również gotować, dusić, zasmażać lub podawać jako przetworzoną przekąskę prosto ze słoika. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs, gulaszu czy hamburgerów. Przed spożyciem warto usunąć z niej wierzchnie liście, a pozostałe dokładnie przemyć wodą.