Inne nazwy: Kapusta modra
Czerwona kapusta to dwuletnia odmiana kapusty warzywnej, którą wyróżnia zwarta, kulista lub lekko spłaszczona główka. Jej liście są grube i mięsiste. Warzywo ma intensywnie ciemnoczerwoną lub fioletową barwę, co zawdzięczają obecności antocyjanów – naturalnych barwników o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. W trakcie wzrostu, w drugim roku uprawy, roślina wytwarza pęd kwiatostanowy z drobnymi, żółtymi kwiatami zebranymi w grona, których owocem jest łuszczyna. Modra kapusta ma lekko słodkawy smak, a przy tym chrupiącą konsystencją. Jest bogata w składniki odżywcze, w tym potas, wapń, żelazo oraz witaminy A, C, K, E i B. Spożywana na surowo lub lekko zblanszowana, zachowuje właściwości antyoksydacyjne. Wspiera zdrowie serca, reguluje ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na układ trawienny. Wszystko to sprawia, że jest wykorzystywana na wiele sposobów w kuchniach na całym świecie.
Roślina najlepiej rośnie w ciepłym, osłoniętym miejscu. Nasiona należy wysiewać w marcu lub maju, a młode sadzonki można przesadzać miesiąc później. Warzywo wymaga żyznej gleby o pH obojętnym, która powinna być dobrze nawożona najlepiej obornikiem lub kompostem. Ważne jest również regularne podlewanie rośliny podczas wzrostu. Nawet krótkotrwałe niedobory wody mogą bowiem zaszkodzić jej uprawie. Zbiory przeprowadza się od sierpnia do października.
Kalorie | 31 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 1,4 g na 100 g |
Błonnik | 2,1 g na 100 g |
Zawartość | witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B12, foliany, cholinę (witamina B4) i betainę |
Wartości zdrowotne | może zapobiegać nowotworom, regulować poziom cholesterolu, wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagać w walce z anemią, działać antyalergicznie, wpływać korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspierać procesy metaboliczne, poprawiać trawienie oraz regulować ciśnienie krwi |
Czerwona kapusta, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinna znaleźć się w diecie wielu ludzi. Najbardziej zalecana jest osobom:
Warzywo polecane jest również kobietom w ciąży. Wysoka zawartość witamin i minerałów skutecznie wspiera bowiem zdrowie matki i rozwijającego się płodu.
Spożywania czerwonej kapusty powinny unikać przede wszystkim osoby z przewlekłymi lub ostrymi chorobami żołądka i jelit, zapaleniem trzustki oraz wrzodami żołądka. Jej liście są bowiem bogate w związki siarkowe i substancje wzdymające, które mogą podrażniać delikatną błonę śluzową układu pokarmowego. Surowa lub niedogotowana bywa również ciężkostrawna. Warzywo może również powodować problemy zdrowotne w kontekście zaburzeń pracy tarczycy. Zawiera substancje takie jak goitryna i progoitryna, które mogą zaburzać wchłanianie jodu.
Czerwona kapusta to warzywo, które znajduje zastosowanie w kuchni zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być duszona, gotowana, smażona, kiszona lub spożywana na surowo. Jej intensywny kolor i chrupiąca struktura sprawiają, że świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek i surówek. Skutecznie ubogaca ich smak i dodaje im ciekawszego wyglądu. Pod wpływem gotowania staje się delikatniejsza i bardziej miękka. Wykorzystywana jest m.in. w takich potrawach jak:
Wybierając czerwoną kapustę, warto zwrócić uwagę na to, aby jej główka była zwarta, twarda i miała gładką skórkę o intensywnym kolorze. Unikać należy egzemplarzy, które są miękkie, zwiędłe lub mają zasinienia.
Czerwoną kapustę najlepiej przechowywać w lodówce owiniętą folią spożywczą. W takiej formie utrzyma świeżość nawet do dwóch tygodni. Pokrojoną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby uniknąć utraty jej wilgotności. Roślinę można również mrozić po oczyszczeniu i blanszowaniu. W zamrażarce może leżeć do 12 miesięcy. Warto jednak wspomnieć, że po rozmrożeniu najlepiej wykorzystać ją do gotowania lub duszenia, ponieważ straci swoją chrupkość.
Modrą kapustę można spożywać bez dodatków na surowo lub jako składnik surówek. Można ją również gotować, dusić, zasmażać lub podawać jako przetworzoną przekąskę prosto ze słoika. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs, gulaszu czy hamburgerów. Przed spożyciem warto usunąć z niej wierzchnie liście, a pozostałe dokładnie przemyć wodą.