Groszek cukrowy to odmiana grochu o intensywnie zielonym kolorze. Roślina w trakcie wzrostu osiąga wysokość do 100 cm i ma białe lub rzadziej różowe kwiaty. Na tle pozostałych gatunków wyróżnia się przede wszystkim grubszą ścianką strąka i jego kształtem, który jest zaokrąglony. Warzywo charakteryzuje się soczystą, chrupiącą konsystencją, co czyni go idealnym składnikiem wielu potraw, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Na fakt ten wpływa również jego niska kaloryczność, wysoka zawartość białka, błonnika, witamin oraz minerałów.
Uprawa groszku cukrowego jest stosunkowo łatwa. Roślina preferuje słoneczne miejsca, najlepiej od strony południowej, oraz żyzną, dobrze przepuszczalną glebę, bogatą w składniki odżywcze. Warto jednak zauważyć, że wyjątkowo dobrze radzi sobie również z przymrozkami do nawet -5°C. Nasiona sieje się w marcu i w pierwszej połowie kwietnia, na głębokość 3-5 cm, z odstępami od 2 do 10 cm. Roślina wymaga regularnego podlewania przez cały okres wzrostu. W tym czasie należy jej również zapewnić podpory, po których będzie się mogła piąć. Zbiory przeprowadza się pod koniec czerwca, gdy strąki są delikatne, świeżozielone, a nasiona jeszcze małe.
Kalorie | 42 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 2,8 na 100 g |
Błonnik | 2,6 na 100 g |
Zawartość | witamina C, witamina A, witaminy z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B6, B12), witamina K |
Właściwości zdrowotne | wspomaga zdrowie układu pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu, wspiera wzrok, dostarcza antyoksydantów, wzmacnia odporność |
Groszek cukrowy to smaczne warzywo, które przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jest polecany szczególnie dla następujących grup osób:
Groszek cukrowy z umiarem powinny spożywać przede wszystkim osoby z cukrzycą. Mimo niskiego indeksu glikemicznego może bowiem wpływać na poziom glukozy we krwi. Kolejną grupą, która nie powinna jeść zbyt dużo tego warzywa, są osoby z wrażliwym układem pokarmowym, refluksem, chorobą wrzodową żołądka lub skłonnością do wzdęć. Groszek może powodować u nich dodatkowy dyskomfort trawienny.
Groszek cukrowy to pyszny składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów. Ważne jednak, aby przed użyciem dokładnie go umyć, odciąć końcówki i, jeśli to konieczne, pozbyć się grubych włókien. Można go spożywać na surowo jako przekąskę lub krótko gotować. Doskonale nadaje się również do smażenia na rozgrzanym oleju (przez 30-50 sekund). Aby zachować jego kolor, warto dodać do niego odrobinę octu lub kwasku cytrynowego. Przykładowe potrawy, w których warzywo sprawdza się idealnie to m.in.:
Groszek najlepiej kupować na przełomie czerwca i lipca. To właśnie wtedy jest na niego sezon, a prawdopodobieństwo zakupu świeżego i dobrego produktu znacznie wzrasta. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na to, aby strąki były jędrne, błyszczące i płaskie. Warto unikać tych zwiędłych lub z plamami, które mogą wskazywać na to, że warzywo jest już nieświeże.
Groszek cukrowy można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Aby go zamrozić, należy umyć i osuszyć roślinę oraz blanszować przez 2,5 minuty, a następnie schłodzić w zimnej wodzie. Po tym kroku trzeba umieścić go w szczelnych pojemnikach lub torebkach do mrożenia. W zamrażarce można go przechowywać przez 6-9 miesięcy.
Groszek cukrowy najlepiej spożywać jak najszybciej po zebraniu, ponieważ z czasem staje się mniej słodki i traci swoje wartości odżywcze. Przed spożyciem należy go dokładnie umyć, odciąć końcówki strąków oraz usunąć grube włókna. Można go jeść w postaci surowej, w której jest najbardziej chrupki i smaczny. Można go również szybko gotować, dusić, smażyć, grillować lub piec. Świetnie sprawdza się w sałatkach, daniach z makaronem czy jako dodatek do ryb.