Imbir

Imbir to roślina lekarska z rodziny imbirowatych. Posiada liście, kwiaty i łodygę, która rośnie nawet do 100 cm. Najbardziej rozpoznawalną i użyteczną częścią rośliny jest jednak jej korzeń. Najczęściej występuje w postaci kłącza, które jest mięsiste, żółtawe i ma intensywny aromat. Na sklepowych półkach często spotkać można go również w formie sproszkowanej jako przyprawa. Warzywo, znane jest na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Wspomaga trawienie, łagodzi ból, działa przeciwzapalnie, a do tego wpływa korzystnie na odporność. To właśnie m.in. dlatego stosuje się go w kuchniach jako przyprawę do potraw i napojów.

Imbir najlepiej rośnie w ciepłym klimacie. W trakcie wzrostu wymaga około 22-25°C oraz wysokiej wilgotności powietrza. Najlepszym terminem na sadzenie kłączy jest początek stycznia, ale można to robić również w lutym lub na początku marca. Ważne, aby roślina miała dostęp do słońca. Warzywo potrzebuje lekkiej, żyznej, przepuszczalnej gleby, bogatej w próchnicę, o pH zbliżonym do obojętnego. Należy je również regularnie podlewać, jednak z umiarem. Podłoże nie powinno być bowiem ani za suche, ani nadmiernie mokre. Zbiory następują po kilku miesiącach, gdy liście zaczynają żółknąć.

Wartości odżywcze imbiru

Kalorie 80 kcal na 100 g
Białko 1,8 g na 100 g
Błonnik 2,0 g na 100 g
Zawartość witamina C, E, grupy B (B1, B2, B6, kwas pantotenowy, niacyna), śladowe ilości witamin A i K
Właściwości zdrowotne przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwymiotne, wspiera układ odpornościowy, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga w redukcji obrzęków, poprawia ukrwienie mózgu, przyspiesza procesy trawienne, wspiera profilaktykę nowotworową

Komu szczególnie zaleca się spożywanie imbiru?

Prozdrowotne właściwości imbiru sprawiają, że jest jednym z najpopularniejszych produktów stosowanych w medycynie naturalnej. Przede wszystkim roślina posiada właściwości rozgrzewające. Dodatkowe działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest szczególnie polecany dla osób zmagających się z przeziębieniem. Ponadto przyjmować powinny go:

  • Osoby z dolegliwościami trawiennymi – działa pobudzająco na procesy trawienne, ułatwiając przyswajanie pokarmów.
  • Osoby borykające się z problemami krążenia – może poprawić ukrwienie mózgu i obniżyć poziom cholesterolu.
  • Osoby odchudzające się – pobudza metabolizm i wspiera procesy odchudzania.
  • Kobiety w ciąży cierpiące na poranne mdłości – roślina ma właściwości przeciwwymiotne. Z tego samego powodu, polecana jest również grupom cierpiącym na chorobę lokomocyjną.
  • Kobiety cierpiące na bóle menstruacyjne – imbir może łagodzić dolegliwości bólowe związane z menstruacją.

Kto nie powinien spożywać imbiru?

Osoby, które powinny unikać jedzenia imbiru, to przede wszystkim dzieci poniżej 12. roku życia. Warzywo może bowiem podrażnić ich żołądek. Nie zaleca się również jego spożywania przez osoby z chorobą wrzodową, refluksem oraz schorzeniami układu pokarmowego, gdyż może dodatkowo nasilać objawy tych schorzeń. Kobiety w zaawansowanej ciąży to kolejna grupa osób, które powinny spożywać go z umiarem z uwagi na ryzyko skurczów macicy. Imbir stymuluje trawienie, nie jest więc zalecany dla osób z niedowagą.

Zastosowanie imbiru w kuchni

Imbir to składnik, który sprawdzi się w różnej postaci. Można go ścierać, gotować, smażyć lub dodawać do naparów. W formie sproszkowanej doskonale komponuje się w aromatycznych sosach oraz deserach. W surowej postaci doskonale sprawdza się jako dodatek do napojów, czy zup. Oto kilka przykładów dań, które w swoim składzie zawierają imbir:

  • Zupa krem z dyni – kremowa zupa z dodatkiem imbiru, która rozgrzewa w chłodne dni.
  • Marynata do krewetek – aromatyczna marynata z imbirem, czosnkiem i cytryną, idealna do grillowania.
  • Sos jogurtowy z imbirem – świeży i lekki sos doskonały do sałatek i dań z grilla.
  • Piernik – aromatyczne ciasto korzenne, w którym imbir nadaje wyrazistego smaku.
  • Herbata z imbirem – dowolna herbata z dodatkiem imbiru i cytryny. To rozgrzewający napar idealny, aby wzmocnić odporność, czy walczyć z przeziębieniem.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Wybierając imbir, zwróć uwagę na jego jędrność. Warzywo powinno być twarde i bez oznak gnicia. Skórka musi być jasnobrązowa, gładka i wolna od przebarwień. Unikaj kłączy pomarszczonych, wysuszonych lub mających ciemne plamki, które mogą świadczyć o jego psuciu się. Warto również zwrócić uwagę na wyrazisty zapach imbiru. Dobrze jest również oderwać fragment skórki, aby sprawdzić, czy warzywo jest pod nią wilgotne.

Jak przechowywać imbir?

Imbir najlepiej przechowywać w lodówce, owijając go w papierowy ręcznik i umieszczając w torebce strunowej. Można go trzymać w pojemniku z warzywami w nieobranym stanie, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat przez 2-3 miesiące. W zamrażarce przechowuje się go przez około pół roku. Warto go jednak wcześniej obrać, pokroić na plastry lub zetrzeć, co ułatwi późniejsze rozmrażanie. Suszony imbir najlepiej trzymać w szczelnym słoiku lub pojemniku, aby zabezpieczyć go przed wilgocią oraz utratą aromatu.

Jak jeść imbir?

Imbir można spożywać na świeżo. W tym celu należy go obrać, pokroić na cienkie plasterki, zetrzeć lub zblendować. Z powodzeniem można go również wykorzystywać w postaci sproszkowanej, kandyzowanej czy marynowanej. Doskonale komponuje się z sałatkami, koktajlami i herbatami. Na jego bazie można także przygotować napar, dodając go do wrzątku. Imbir sprawdza się również w smoothie, aromatycznych zupach oraz jako przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych.