Imbir to roślina lekarska z rodziny imbirowatych. Posiada liście, kwiaty i łodygę, która rośnie nawet do 100 cm. Najbardziej rozpoznawalną i użyteczną częścią rośliny jest jednak jej korzeń. Najczęściej występuje w postaci kłącza, które jest mięsiste, żółtawe i ma intensywny aromat. Na sklepowych półkach często spotkać można go również w formie sproszkowanej jako przyprawa. Warzywo, znane jest na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Wspomaga trawienie, łagodzi ból, działa przeciwzapalnie, a do tego wpływa korzystnie na odporność. To właśnie m.in. dlatego stosuje się go w kuchniach jako przyprawę do potraw i napojów.
Imbir najlepiej rośnie w ciepłym klimacie. W trakcie wzrostu wymaga około 22-25°C oraz wysokiej wilgotności powietrza. Najlepszym terminem na sadzenie kłączy jest początek stycznia, ale można to robić również w lutym lub na początku marca. Ważne, aby roślina miała dostęp do słońca. Warzywo potrzebuje lekkiej, żyznej, przepuszczalnej gleby, bogatej w próchnicę, o pH zbliżonym do obojętnego. Należy je również regularnie podlewać, jednak z umiarem. Podłoże nie powinno być bowiem ani za suche, ani nadmiernie mokre. Zbiory następują po kilku miesiącach, gdy liście zaczynają żółknąć.
Kalorie | 80 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 1,8 g na 100 g |
Błonnik | 2,0 g na 100 g |
Zawartość | witamina C, E, grupy B (B1, B2, B6, kwas pantotenowy, niacyna), śladowe ilości witamin A i K |
Właściwości zdrowotne | przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwymiotne, wspiera układ odpornościowy, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga w redukcji obrzęków, poprawia ukrwienie mózgu, przyspiesza procesy trawienne, wspiera profilaktykę nowotworową |
Prozdrowotne właściwości imbiru sprawiają, że jest jednym z najpopularniejszych produktów stosowanych w medycynie naturalnej. Przede wszystkim roślina posiada właściwości rozgrzewające. Dodatkowe działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest szczególnie polecany dla osób zmagających się z przeziębieniem. Ponadto przyjmować powinny go:
Osoby, które powinny unikać jedzenia imbiru, to przede wszystkim dzieci poniżej 12. roku życia. Warzywo może bowiem podrażnić ich żołądek. Nie zaleca się również jego spożywania przez osoby z chorobą wrzodową, refluksem oraz schorzeniami układu pokarmowego, gdyż może dodatkowo nasilać objawy tych schorzeń. Kobiety w zaawansowanej ciąży to kolejna grupa osób, które powinny spożywać go z umiarem z uwagi na ryzyko skurczów macicy. Imbir stymuluje trawienie, nie jest więc zalecany dla osób z niedowagą.
Imbir to składnik, który sprawdzi się w różnej postaci. Można go ścierać, gotować, smażyć lub dodawać do naparów. W formie sproszkowanej doskonale komponuje się w aromatycznych sosach oraz deserach. W surowej postaci doskonale sprawdza się jako dodatek do napojów, czy zup. Oto kilka przykładów dań, które w swoim składzie zawierają imbir:
Wybierając imbir, zwróć uwagę na jego jędrność. Warzywo powinno być twarde i bez oznak gnicia. Skórka musi być jasnobrązowa, gładka i wolna od przebarwień. Unikaj kłączy pomarszczonych, wysuszonych lub mających ciemne plamki, które mogą świadczyć o jego psuciu się. Warto również zwrócić uwagę na wyrazisty zapach imbiru. Dobrze jest również oderwać fragment skórki, aby sprawdzić, czy warzywo jest pod nią wilgotne.
Imbir najlepiej przechowywać w lodówce, owijając go w papierowy ręcznik i umieszczając w torebce strunowej. Można go trzymać w pojemniku z warzywami w nieobranym stanie, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat przez 2-3 miesiące. W zamrażarce przechowuje się go przez około pół roku. Warto go jednak wcześniej obrać, pokroić na plastry lub zetrzeć, co ułatwi późniejsze rozmrażanie. Suszony imbir najlepiej trzymać w szczelnym słoiku lub pojemniku, aby zabezpieczyć go przed wilgocią oraz utratą aromatu.
Imbir można spożywać na świeżo. W tym celu należy go obrać, pokroić na cienkie plasterki, zetrzeć lub zblendować. Z powodzeniem można go również wykorzystywać w postaci sproszkowanej, kandyzowanej czy marynowanej. Doskonale komponuje się z sałatkami, koktajlami i herbatami. Na jego bazie można także przygotować napar, dodając go do wrzątku. Imbir sprawdza się również w smoothie, aromatycznych zupach oraz jako przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych.