Romanesco to niezwykła odmiana kalafiora, którą na tle innych wyróżnia przede wszystkim jasnozielony kolor i charakterystyczna struktura przypominającą fraktal. Warzywo pochodzi z Włoch i jest cenione za nieco delikatniejszy od tradycyjnej wersji, lekko orzechowy smak oraz chrupiącą teksturę. Romanesco jest też cennym źródłem witamin C, K i tych z grupy B, a także błonnika, potasu i przeciwutleniaczy. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Wszystko to sprawia, że świetnie sprawdza się zarówno w diecie codziennej, jak i w jadłospisach ukierunkowanych na zdrowe odżywianie.
Kalafior romanesco najlepiej siać w marcu lub w kwietniu do doniczek, a do gruntu przesadzać w czerwcu. Roślina preferuje słoneczne stanowiska i wymaga żyznej, wilgotnej gleby o pH 6,0-7,0. Zdecydowanie natomiast należy unikać tych piaszczystych i kwaśnych. Warzywo w trakcie wzrostu potrzebuje również regularnego podlewania oraz nawożenia. Można do tego wykorzystać obornik i inne naturalne nawozy. Zbiory odbywają się po około 3 miesiącach od posadzenia rozsady. Zazwyczaj przypadają na wrzesień.
Kalorie | 31 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 2,5 g na 100 g |
Błonnik | 1,6 g na 100 g |
Zawartość | witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, luteina, potas |
Wartości zdrowotne | wspiera układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, stabilizuje poziom cukru we krwi, może redukować ryzyko rozwoju nowotworów, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, ma właściwości antybakteryjne, poprawia kondycję jelit, wzmacnia układ krążenia, wspiera zdrowie kości |
Kalafior romanesco to zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety wielu grup ludzi. Szczególnie polecany jest osobom:
Kalafior romanesco może nie być odpowiedni dla wszystkich. Dotyczy to przede wszystkim osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, wrażliwym żołądkiem, zespołem jelita drażliwego czy przerostem bakteryjnym jelita cienkiego. Warzywa kapustne zawierają bowiem związki siarki, które mogą zwiększać produkcję gazów i nasilać objawy takie jak wzdęcia czy zgaga. Ponadto produkt ten zawiera goitrogeny – substancje, które mogą zakłócać wchłanianie jodu przez tarczycę. U osób z niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto, nadmierne spożycie tych związków może wpływać na funkcjonowanie tego organu. Rozwiązaniem może być jednak ugotowanie kalafiora, które pozwala zredukować ilość tych substancji.
Kalafior romanesco, znany jest ze swojej charakterystycznej fraktalnej struktury i jasnozielonej barwy. Dodając do tego jego delikatny, lekko orzechowy smak oraz chrupiącą konsystencję, można być pewnym, że doskonale sprawdzi się w wielu potrawach. Warzywo można spożywać na surowo, gotować, blanszować, piec, smażyć, dusić, a nawet grillować. W naturalnej postaci romanesco zachowuje najwięcej wartości odżywczych, co czyni go idealnym składnikiem sałatek i przekąsek. Gotowanie go na parze pozwala zachować jego jędrność i intensywny kolor. Pieczenie, smażenie i duszenie z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół podkreślają z kolei jego naturalny smak i aromat. Oto kilka potraw, które można przygotować z kalafiora romanesco:
Przy wyborze kalafiora romanesco należy zwrócić uwagę na jego jaskrawą zieloną barwę oraz twardą i gładką powierzchnię róży. Warto unikać egzemplarzy wilgotnych, o zmienionym kolorze, miękkiej konsystencji, czy nieprzyjemnym zapachu.
Kalafior romanesco najlepiej przechowywać w lodówce, owinięty w lekko wilgotny ręcznik papierowy i w perforowanej torbie. W tej postaci zachowa świeżość nawet do tygodnia. Warto również wiedzieć, że warzywa nie należy myć ani kroić przed schowaniem, aby nie przyspieszyć jego psucia. Roślinę można również mrozić. Aby to zrobić, wystarczy podzielić kalafior na różyczki, zblanszować przez 2–3 minuty w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. W takiej postaci należy przełożyć go do szczelnych woreczków lub pojemników do mrożenia – dzięki temu zachowa smak, kolor i wartości odżywcze.
Kalafior romanesco można spożywać na surowo, po wcześniejszym umyciu. W tej postaci doskonale sprawdza się w sałatkach, zupach oraz jako dodatek do dań głównych. Można go również gotować krótko w osolonej wodzie, dusić, blanszować lub piec w piekarniku. Podczas obróbki termicznej warto dodać do niego zioła, przyprawy oraz dodatki, które podkreślą jego smak. Przed obróbką należy jednak usunąć jego liście. Warto także pokroić warzywo na mniejsze części.
Struktura romanesco jest przykładem fraktala. Znaczy to, że każda mniejsza część różyczki przypomina całość warzywa – to zjawisko, zwane samopodobieństwem. Co ciekawe jest rzadko spotykane w tak wyraźnej formie w świecie roślin.
Kalafior ten to także fascynujący przykład matematycznych wzorców występujących w przyrodzie. Jego stożkowate różyczki układają się w spiralne wzory, które odzwierciedlają tzw. ciąg Fibonacciego – sekwencję liczb, w której każda kolejna liczba jest sumą dwóch poprzednich (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, itd.). W przypadku romanesco, liczba spiral w lewo i w prawo często odpowiada kolejnym liczbom z tego ciągu.