Kapusta pekińska to podgatunek kapusty właściwej, pochodzący z północnych Chin i Japonii. Ma wydłużony, beczkowaty kształt, z szerokimi, owalnymi, pomarszczonymi liśćmi o falistych brzegach. Zewnętrzne liście są ciemnozielone, a wewnętrzne mają jaśniejszy kolor, od zielonego do kremowo-żółtego. Warzywo ma łagodny, słodki smak oraz chrupiącą teksturą. Jest niskokaloryczne i bogate w witaminy C, A, K oraz minerały takie jak wapń, potas i magnez. Wszystko to sprawia, że kapusta pekińska cieszy się dużą popularnością. W kuchni stosuje się ją m.in. w sałatkach, czy potrawach stir-fry.
Kapusta pekińska najlepiej rośnie w umiarkowanym klimacie, w temperaturze 16-20°C. Uprawia się ją z rozsady lub wysiewając nasiona do gruntu. Siew do gruntu na zbiór wiosenny odbywa się w kwietniu, a na jesienny na przełomie lipca i sierpnia. Gleba powinna być żyzna, próchniczna, o pH 6,5-7,2. W trakcie wzrostu warzywa, należy ją również regularnie nawadniać oraz odchwaszczać.
Kalorie | 12 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 1,1 g na 100 g |
Błonnik | 1,9 g na 100 g |
Zawartość | witamina C, A, K, niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, beta-karoten |
Wartości zdrowotne | działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, wspiera układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko chorób serca, korzystnie wpływa na trawienie i zdrowe stawy |
Kapusta pekińska to warzywo bogate w składniki odżywcze. Idealnie sprawdzi się w diecie wielu osób, które dbają o zdrowie. Przykładowe grupy, którym szczególnie zaleca się jej spożycie to np.:
Kapusta pekińska, podobnie jak inne odmiany tego warzywa, nie jest odpowiednia dla osób z chorobami tarczycy. Zwłaszcza jej niedoczynnością lub chorobą Hashimoto. Zawarte w niej glukozynolany, mogą zaburzać wchłanianie jodu i hamować produkcję hormonów tarczycy. Ostrożność powinny również zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę). Warzywo zawiera bowiem witaminę K, która może wpływać na ich skuteczność. Przeciwwskazaniem do spożywania tego warzywa są również schorzenia żołądka. Może ono bowiem nasilać nieprzyjemne dolegliwości.
Kapusta pekińska z powodzeniem sprawdza się w wielu kuchniach świata. Jej smak i chrupiąca struktura sprawiają, że świetnie komponuje się zarówno z lekkimi, jak i bardziej wyrazistymi daniami. Najczęściej spożywana jest na surowo – posiekana stanowi bazę do świeżych sałatek, surówek czy kanapek. Bardzo dobrze znosi również obróbkę termiczną. Można ją gotować, dusić, smażyć na patelni lub w woku, piec w piekarniku, a nawet grillować. To właśnie dzięki temu w kuchni azjatyckiej jest podstawowym składnikiem takich dań jak stir-fry, ramen, zupa pho czy pierożki dim sum. Popularne potrawy z jej wykorzystaniem to m.in.:
Wybierając kapustę pekińską, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej kolor. Powinien być żywo zielony, a liście zwarte i szczelnie przylegające. Należy unikać egzemplarzy z widocznymi uszkodzeniami i przebarwieniami. Liście zwiędłe lub o bladym kolorze to oznaki psucia się warzywa.
Kapustę pekińską najlepiej przechowywać w lodówce, owiniętą w folię spożywczą lub papier kuchenny. Można ją również trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak piwnica, balkon (zimą) czy spiżarnia w temperaturze 10-15°C. W takich warunkach zachowa świeżość przez 7-10 dni. Co ważne, kapusta pekińska nie nadaje się do zamrażania, ponieważ jej liście tracą chrupkość po rozmrożeniu.
Kapustę pekińską można spożywać na surowo oraz po obróbce termicznej. Surowa świetnie nadaje się do sałatek i surówek, natomiast przygotowana, sprawdzi się w daniach stir-fry czy gołąbki. Przed spożyciem należy ją umyć, przekroić na pół i zazwyczaj pokroić w cienkie paski. Doskonale komponuje się z warzywami, owocami i mięsem. Może być również podawana w szybkich potrawach typu fast food, takich jak gyros czy kebab.