Kapusta włoska

Kapusta włoska to dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych. W przeciwieństwie do tradycyjnej, białej odmiany, jej główki są luźniejsze, o bardziej dekoracyjnym wyglądzie. Mają pomarszczone, karbowane, miękkie liście o zielonym, a niekiedy szmaragdowym kolorze. Warzywo to ma delikatny, lekko orzechowy smak. Zawiera również spore ilości witamin K, C i A, a także tych z grupy B. Dzięki dużej zawartości błonnika wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i może pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową organizmu. Kapusta włoska ma również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a niska kaloryczność sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby dbające o zdrową dietę. Wszystko to sprawia, że w kuchni świetnie sprawdza się jako baza do wielu potraw. Wykorzystuje się ją m.in. do popularnych gołąbków, zup, dań duszonych czy warzywnych zapiekanek.

Kapusta włoska najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym w temperaturze 15-20°C. Preferuje stanowiska słoneczne i glebę żyzną, dobrze przepuszczalną o pH 6,2–7,0. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną do specjalistycznych inspektów, a rozsadę sadzi do gruntu od kwietnia do maja. W czasie uprawy kapustę należy regularnie podlewać. Warto jednak wspomnieć, że źle znosi ona przelanie, w związku z tym lepiej robić to częściej, ale w mniejszych ilościach. Dojrzałe warzywa w zależności od terminu siewu i warunków atmosferycznych można zbierać po około 70–90 dniach. Co równie istotne, odmiana to jest stosunkowo dobrze odporna na chłody. Dzięki temu jej uprawa jest znacznie łatwiejsza.

Kapusta włoska

Wartości odżywcze kapusty włoskiej

Kalorie 27 kcal na 100 g
Białko 2 g na 100 g
Błonnik 2,6 g na 100 g
Zawartość witaminy A, C, E, K, kwas foliowy (witamina B9), witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B5, B6, B12), selen, chrom, cynk
Wartości zdrowotne wspomaga pracę mózgu, wzmacnia naczynia krwionośne, minimalizuje ryzyko chorób nowotworowych, wpływa pozytywnie na wygląd cery, wspiera układ nerwowy, może ochronić przed anemią, posiada właściwości detoksykujące, może wspierać odchudzanie
Kapusta włoska Kapusta włoska

Komu szczególnie zaleca się jedzenie kapusty włoskiej?

Kapusta włoska to warzywo, które warto włączyć do diety:

  • Kobiet w ciąży – dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.
  • Osób starszych – ze względu na obecność witamin C i K oraz przeciwutleniaczy, które mogą wspomagać funkcje poznawcze i chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
  • Osób z problemami trawiennymi – dzięki wysokiej zawartości błonnika, warzywo może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Osób dbających o zdrową skórę – witamina C i siarka obecne w kapuście mogą korzystnie wpływać na kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • Osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi – dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu, spowalnia wchłanianie glukozy i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
  • Osób z tendencją do infekcji jamy ustnej – kapusta włoska zawiera witaminy A, C i K oraz minerały takie jak wapń i magnez, które wspierają regenerację błon śluzowych, wzmacniają dziąsła i pomagają utrzymać naturalną barierę ochronną przed bakteriami i stanami zapalnymi.

Kto nie powinien spożywać kapusty włoskiej?

Kapusty włoskiej powinny unikać przede wszystkim osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka, czy problemy z trawieniem. U tych osób jedzenie tego warzywa może prowadzić do dolegliwości gastrycznych, takich jak wzdęcia, nudności, gazy i niestrawność. Kolejną grupą, która powinna ograniczyć spożycie, są osoby z chorobami tarczycy. Kapusta ta zawiera bowiem substancje giotrogenne, które mogą hamować wchłanianie jodu.

Zastosowanie kapusty włoskiej w kuchni

Kapusta włoska to warzywo, które z powodzeniem sprawdza się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Zawdzięcza to m.in. swojej elastycznej strukturze i delikatnemu, lekko orzechowemu smakowi. Jej liście dobrze znoszą gotowanie, duszenie i blanszowanie. Po obróbce termicznej stają się miękkie, dzięki czemu doskonale nadają się np. do zawijania farszów. Świetnie komponują się przy tym z przyprawami korzennymi, czosnkiem, ziołami i nabiałem. Kapustę można także podsmażać, grillować czy piec. W tej postaci dobrze współgra z innymi warzywami i mięsem. Ze względu na wartości odżywcze, często wykorzystywana jest również w daniach lekkostrawnych i dietetycznych. Przykładowe potrawy, do których można ją wykorzystać to m.in.:

  • Gołąbki bez zawijania – danie, w którym farsz mięsno-ryżowy z kapustą podawany jest bez zawijania w liście.
  • Zupa kapuśniak – aromatyczna zupa z kapusty, ziemniaków i przypraw, idealna na chłodne dni.
  • Kapusta zapiekana z serem – danie składające się z warstw kapusty przełożonej roztopionym serem.
  • Łazanki z kapustą – sycący makaron podany z duszoną kapustą i dodatkami.

Przydatne wskazówki:

Wybór

Dobrej jakości główka włoskiej kapusty powinna być zwarta, ciężka jak na swój rozmiar i mieć intensywnie zielone, jędrne liście o charakterystycznej, pomarszczonej strukturze. Nie powinny być one zwiędnięte, pożółkłe ani uszkodzone. Warto też zwrócić uwagę na stan łodygi – świeża będzie lekko wilgotna i jędrna, natomiast przesuszona lub zdrewniała może świadczyć o zbyt długim jej przechowywaniu.

Jak przechowywać kapustę włoską?

Kapustę włoską najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu, jak piwnica czy lodówka. Optymalna temperatura dla warzywa to od 0°C do 5°C. W takich warunkach przetrwa do dwóch tygodni. Przechowując więcej niż jedną, warto układać je jedna obok drugiej, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i zapobiec gromadzeniu się wilgoci, która przyspiesza psucie warzywa. Kapustę włoską można również z powodzeniem mrozić po uprzednim zblanszowaniu jej liści. Warto jednak zaznaczyć, że po wyjęciu będzie mniej chrupka. W zamrażarce warzywo przechowuje się do 8 miesięcy.

Jak jeść kapustę włoską?

Kapustę włoską można spożywać na surowo, gotowaną, duszoną, kiszoną oraz jako składnik wielu potraw. Przed tym należy ją jednak dokładnie umyć, usunąć wierzchnie liście, a w razie potrzeby przekroić na pół, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Po ugotowaniu warto dodać do niej przyprawy (np. ziele angielskie). Doskonale sprawdza się również w zupach, zapiekankach oraz prostych potrawach z ziemniakami.