Kapusta włoska to dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych. W przeciwieństwie do tradycyjnej, białej odmiany, jej główki są luźniejsze, o bardziej dekoracyjnym wyglądzie. Mają pomarszczone, karbowane, miękkie liście o zielonym, a niekiedy szmaragdowym kolorze. Warzywo to ma delikatny, lekko orzechowy smak. Zawiera również spore ilości witamin K, C i A, a także tych z grupy B. Dzięki dużej zawartości błonnika wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i może pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową organizmu. Kapusta włoska ma również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a niska kaloryczność sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby dbające o zdrową dietę. Wszystko to sprawia, że w kuchni świetnie sprawdza się jako baza do wielu potraw. Wykorzystuje się ją m.in. do popularnych gołąbków, zup, dań duszonych czy warzywnych zapiekanek.
Kapusta włoska najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym w temperaturze 15-20°C. Preferuje stanowiska słoneczne i glebę żyzną, dobrze przepuszczalną o pH 6,2–7,0. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną do specjalistycznych inspektów, a rozsadę sadzi do gruntu od kwietnia do maja. W czasie uprawy kapustę należy regularnie podlewać. Warto jednak wspomnieć, że źle znosi ona przelanie, w związku z tym lepiej robić to częściej, ale w mniejszych ilościach. Dojrzałe warzywa w zależności od terminu siewu i warunków atmosferycznych można zbierać po około 70–90 dniach. Co równie istotne, odmiana to jest stosunkowo dobrze odporna na chłody. Dzięki temu jej uprawa jest znacznie łatwiejsza.
Kalorie | 27 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 2 g na 100 g |
Błonnik | 2,6 g na 100 g |
Zawartość | witaminy A, C, E, K, kwas foliowy (witamina B9), witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B5, B6, B12), selen, chrom, cynk |
Wartości zdrowotne | wspomaga pracę mózgu, wzmacnia naczynia krwionośne, minimalizuje ryzyko chorób nowotworowych, wpływa pozytywnie na wygląd cery, wspiera układ nerwowy, może ochronić przed anemią, posiada właściwości detoksykujące, może wspierać odchudzanie |
Kapusta włoska to warzywo, które warto włączyć do diety:
Kapusty włoskiej powinny unikać przede wszystkim osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka, czy problemy z trawieniem. U tych osób jedzenie tego warzywa może prowadzić do dolegliwości gastrycznych, takich jak wzdęcia, nudności, gazy i niestrawność. Kolejną grupą, która powinna ograniczyć spożycie, są osoby z chorobami tarczycy. Kapusta ta zawiera bowiem substancje giotrogenne, które mogą hamować wchłanianie jodu.
Kapusta włoska to warzywo, które z powodzeniem sprawdza się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Zawdzięcza to m.in. swojej elastycznej strukturze i delikatnemu, lekko orzechowemu smakowi. Jej liście dobrze znoszą gotowanie, duszenie i blanszowanie. Po obróbce termicznej stają się miękkie, dzięki czemu doskonale nadają się np. do zawijania farszów. Świetnie komponują się przy tym z przyprawami korzennymi, czosnkiem, ziołami i nabiałem. Kapustę można także podsmażać, grillować czy piec. W tej postaci dobrze współgra z innymi warzywami i mięsem. Ze względu na wartości odżywcze, często wykorzystywana jest również w daniach lekkostrawnych i dietetycznych. Przykładowe potrawy, do których można ją wykorzystać to m.in.:
Dobrej jakości główka włoskiej kapusty powinna być zwarta, ciężka jak na swój rozmiar i mieć intensywnie zielone, jędrne liście o charakterystycznej, pomarszczonej strukturze. Nie powinny być one zwiędnięte, pożółkłe ani uszkodzone. Warto też zwrócić uwagę na stan łodygi – świeża będzie lekko wilgotna i jędrna, natomiast przesuszona lub zdrewniała może świadczyć o zbyt długim jej przechowywaniu.
Kapustę włoską najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu, jak piwnica czy lodówka. Optymalna temperatura dla warzywa to od 0°C do 5°C. W takich warunkach przetrwa do dwóch tygodni. Przechowując więcej niż jedną, warto układać je jedna obok drugiej, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i zapobiec gromadzeniu się wilgoci, która przyspiesza psucie warzywa. Kapustę włoską można również z powodzeniem mrozić po uprzednim zblanszowaniu jej liści. Warto jednak zaznaczyć, że po wyjęciu będzie mniej chrupka. W zamrażarce warzywo przechowuje się do 8 miesięcy.
Kapustę włoską można spożywać na surowo, gotowaną, duszoną, kiszoną oraz jako składnik wielu potraw. Przed tym należy ją jednak dokładnie umyć, usunąć wierzchnie liście, a w razie potrzeby przekroić na pół, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Po ugotowaniu warto dodać do niej przyprawy (np. ziele angielskie). Doskonale sprawdza się również w zupach, zapiekankach oraz prostych potrawach z ziemniakami.