Zielona cukinia to odmiana warzywa z rodziny dyniowatych o podłużnym, cylindrycznym kształcie i ciemnozielonej skórce. Czasem spotkać można odmianę z jasnymi cętkami lub smugami. To warzywo o soczystej konsystencji i łagodnym, słodkawym smaku. Jest również niskokaloryczna, co czyni ją popularnym składnikiem diet odchudzających. Jest bogata błonnik oraz witaminy A, C i K, a także minerały, np. potas. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ale także jeść na surowo.
Sezon na zieloną cukinię trwa od czerwca do września. W Polsce szczyt zbiorów przypada zwykle na lipiec i sierpień. W tym czasie ma bowiem najlepszą jakość – jest świeża, soczysta i pełna wartości odżywczych. Poza sezonem również jest dostępna, ale zazwyczaj pochodzi z importu.
Nasiona cukinii są jadalne i bogate w wartości odżywcze, takie jak białko, zdrowe tłuszcze, błonnik oraz minerały (magnez, cynk). Te z tradycyjnych odmian cukinii, z własnej uprawy (nasiona uzyskane), można wykorzystać do wysiewu w następnym sezonie. Popularne też są nasiona cukinii pochodzące z Holandii, które słyną z wysokiej jakości. Często są to nasiona odmian hybrydowych, przystosowanych do różnych warunków uprawy i wykazujących odporność na choroby. Wybór nasion cukinii zależy od jej odmiany i celu danej uprawy.
Kalorie | 17 kcal na 100 g |
---|---|
Białko | 1.2 g na 100 g |
Błonnik | 1.0 g na 100 g |
Zawartość | witamina C, A, K, kwas foliowy (B9), potas, magnez, mangan |
Właściwości zdrowotne | obniża poziom cukru we krwi, wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspiera układ trawienny i odpornościowy, pomaga w redukcji wagi |
Zieloną cukinię powinny jeść osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Jest także dobrą propozycją dla osób z problemami trawiennymi ze względu na wysoką zawartość błonnika. Zielona cukinia polecana jest też osobom z cukrzycą, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi.
Z kolei duża zawartość potasu oraz antyoksydantów w warzywie idealnie sprawdzi się dla osób z problemami naczyniowo-sercowymi. Może bowiem wspomóc regulację ciśnienia krwi oraz pracę serca. Zielona cukinia to także idealna propozycja dla osób starszych i dzieci. Zawiera ważne dla kości oraz odporności witaminy (A, C, K) i minerały.
Zielona cukinia może być wykorzystana w kuchni na różne sposoby – od szybkich zimnych przystawek po dania główne, a na końcu desery. Jako warzywo o delikatnym, neutralnym smaku może być dodatkiem do wielu potraw, jak też występować w roli głównej. Warto ją wykorzystać do przygotowania takich potraw, jak:
Przy wyborze cukinii należy wziąć pod uwagę przede wszystkim jej konsystencję (twardość i jędrność) oraz błyszczącą i jednolicie zieloną skórkę. Najlepiej wybierać średniej wielkości warzywa, ponieważ mają delikatny smak i mniej nasion. Warto też zwrócić uwagę na łodygę – sucha łodyga może wskazywać na starszy owoc.
Aby zachować smak, jędrność i wartości odżywcze zielonej cukinii, najlepiej trzymać ją w lodówce, w szufladzie na warzywa. Najlepsza temperatura to 5 do 10°C. Warto przy tym pamiętać, że warzywo nie lubi towarzystwa jabłek, bananów czy pomidorów. Wydzielają one etylen, który przyspiesza jej dojrzewanie i psucie się.
Cukinię można jeść na wiele sposobów. Na surowo z dodatkiem oliwy i ziół, zgrillowaną na chrupiąco, pieczoną w piekarniku w towarzystwie mięs, kasz, ryżu czy innych warzyw. Można ją smażyć jak kotlety lub zapiekać w formie różnorakich zapiekanek. Pokrojona w cienkie paski doskonale sprawdzi się jako makaron warzywny. Jest poszukiwana jako składnik smoothie lub też marynowany w occie dodatek do potraw.
Zielonej cukinii nie powinny spożywać osoby z alergią na warzywa dyniowate czy też osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Warzywo jest lekkostrawne, ale może wywoływać wzdęcia lub bóle brzucha. Z uwagi na dużą zawartość potasu, nie zaleca się spożywania cukinii w większych ilościach osobom zmagającym się z niewydolnością nerek. Jest ona dobrym źródłem błonnika, jednak może on być trudny do strawienia dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS).