Mikrozioła i kiełki – zioła w kuchni
Zioła to wyjątkowe rośliny, które są cenione przez ludzi od wielu wieków. Skrywają w sobie wielkie bogactwo witamin a także wykazują właściwości przeciwbakteryjne. Powstające z nich napary, nalewki i syropy stosowano jako lekarstwo na różne dolegliwości. Do dziś stanowią podstawę medycyny naturalnej.
W gastronomii znalazły zastosowanie dzięki właściwościom konserwującym. Pozwalały zachować świeżość, kiedy nie istniały jeszcze współcześnie stosowane sposoby przechowywania żywności. Dodatkowy atut stanowiły cudowne aromaty podbijające smak, dzięki którym jedzenie stało się prawdziwą przyjemnością. Różnorodne zastosowanie sprawia, że zawsze warto mieć do dyspozycji przynajmniej kilka świeżych ziół. Pozwolą one również ograniczyć użycie przypraw i dodatków np. soli.
Zioła cięte
Zioła po osiągnięciu wymaganego poziomu wzrostu zostają ostrożnie ścięte, tak aby nie uszkodzić delikatnej łodygi. Następnie po przejściu przez kontrolę jakości zostają skompletowane w cudownie pachnące bukiety. Taka forma pozwala na wygodny zakup produktów w hurtowej ilości. Klienci otrzymują czysty produkt od razu gotowy do użycia. W ofercie Lilu Fruits dostępne są rośliny stosowane w kuchniach całego świata.
Zioła polskie:
- lubczyk;
- koperek;
- natka pietruszki;
- majeranek;
Zioła śródziemnomorskie:
- bazylia;
- rozmaryn;
- tymianek;
- oregano;
Zioła azjatyckie
- trawa cytrynowa;
- zielona cebulka;
- kolendra;
- liście shiso;
Zioła doniczkowe
Zioła doniczkowe w przeciwieństwie do ziół ciętych nie zostały pozbawione korzeni. Dzięki czemu wyróżniają się silniejszą intensywnością. Mogą przez dłuższy czas zachować świeżość, a przy odpowiedniej pielęgnacji nawet nieco wzrosnąć. Zioła serwowane od razu po zerwaniu wyglądają soczyście. Idealnie sprawdzą się do dekoracji dań głównych, zup a nawet deserów. W doniczkach najlepiej wybierać zioła miękkie i delikatne takie jak np:
- mięta;
- szałwia;
- melisa;
- majeranek;
W doniczkach najlepiej wybierać zioła miękkie
i delikatne takie jak np:
- mięta;
- szałwia;
- melisa;
- majeranek;
Mikro zioła i liście
Mikroliście to młode pędy, które zostały ścięte tuż po wykiełkowaniu z nasion. Te drobne niepozorne roślinki zawierają znaczne ilości składników odżywczych. W smaku przypominają w pełni rozwinięte warzywa, lecz są bardziej wyraziste. Jako składnik sałatek lub dodatek do już gotowych dań znakomicie sprawdzą się:
- mikroliście groszku;
- mikroliście szczawiu;
- mikroliście brokuła;
- mikroliście rzodkiewki;
- mikroliście nasturcji;
- mikroliście sałaty fingers;
Kiełki
Kiełki różnią się od mikroliści tym, że nie są pozbawiane nasion i korzonków. Ich uprawa jest prosta i nieskomplikowana, dzięki czemu można się nimi cieszyć przez cały rok. Pełne witamin pomagają w uzupełnieniu zbilansowanej diety w okresie zimowo-wiosennym. Szczególnie w chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie, ponieważ zawierają dużo roślinnego białka. Do najczęściej wybieranych należą:
- kiełki fasoli mung;
- kiełki buraka;
- kiełki brokuła;
- kiełki rzodkiewki;
- kiełki lucerny;
- kiełki słonecznika;
- kiełki pora;
W Lilu Fruits przywiązujemy dużą wagę do jakości naszych produktów. Owoce są starannie zapakowane, aby ograniczyć ryzyko powstania uszkodzeń podczas transportu. Odpowiadamy na indywidualne potrzeby naszych klientów. Pomagamy sprowadzić nawet rzadkie lub trudno dostępne odmiany owoców z każdej grupy. Nasi specjaliści zbadają dostępność produktu na rynku, a także oszacują wstępny koszt oraz termin realizacji zamówienia.
Zainteresowała Cię nasza oferta?
Zostaw nam swoje dane kontaktowe, a odezwiemy się do Ciebie w ciągu 24h roboczych!