Blog

Oszczędzanie na obranych warzywach z Lilu Fruits
Od restauracji, przez sklepy spożywcze, aż po domowe kuchnie, świeże produkty mocno zakorzeniły się jako bezkompromisowy must-have w całej Europie. Według niedawnej publikacji Global Market Insights, oczekuje się, że popyt na przetworzone owoce i warzywa wzrośnie o 7,5% rok do roku do 2027 roku. Czas to pieniądz Wybierając świeżo obrane warzywa […]
Kulinarne Skarby Lasu
Mikrozioła i kiełki – zioła w kuchni
Owoce egzotyczne w gastronomii

Oszczędzanie na obranych warzywach z Lilu Fruits
Od restauracji, przez sklepy spożywcze, aż po domowe kuchnie, świeże produkty mocno zakorzeniły się jako bezkompromisowy must-have w całej Europie. Według niedawnej publikacji Global Market Insights, oczekuje się, że popyt na przetworzone owoce i warzywa wzrośnie o 7,5% rok do roku do 2027 roku. Czas to pieniądz Wybierając świeżo obrane warzywa […]

Kulinarne Skarby Lasu
Grzyby od wieków pełnią istotną rolę w kuchni, dodając niepowtarzalny smak i aromat do potraw. W branży Horeca, czyli hotelarsko-restauracyjno-cateringowej, grzyby zyskują coraz większą popularność ze względu na swoje unikalne właściwości smakowe i możliwości kulinarne. Prześledźmy fascynujący świat kilku wyjątkowych gatunków grzybów, które zdobywają uznanie w restauracyjnych kuchniach na całym świecie.

Białko roślinne w diecie – weganin i wegetarianin w Twojej restauracji
Hurtownia owoców i warzyw Lilu Fruits doskonale zdaje sobie z tego sprawę i oferuje szeroki wybór warzyw bogatych w białko roślinne, które stanowi ważny element jadłospisu wegan i wegetarian. Niezależnie od tego jaką kuchnię oferujesz w swojej restauracji, warto zadbać również o tą grupę Gości.

Mikrozioła i kiełki – zioła w kuchni
Zioła to wyjątkowe rośliny, które są cenione przez ludzi od wielu wieków. Skrywają w sobie wielkie bogactwo witamin a także wykazują właściwości przeciwbakteryjne. Powstające z nich napary, nalewki i syropy stosowano jako lekarstwo na różne dolegliwości. Do dziś stanowią podstawę medycyny naturalnej.

Owoce egzotyczne w gastronomii
Owoce egzotyczne zyskują coraz większe znaczenie w branży gastronomicznej. Mimo, że sprowadzenie ich z różnych stron świata stanowi wyzwanie, to bogata gama ciekawych smaków nie pozwala popaść w kulinarną rutynę. Restauracje serwujące tropikalne nowości mogą łatwo zainteresować klientów oryginalnym menu. W poniższym artykule przedstawimy przykłady owoców egzotycznych dostępnych w nieustannie rozwijającej się ofercie Lilu Fruits. […]

Jak przechowywać owoce i warzywa?
Nie od dziś wiadomo, że to jak trzymamy żywność wpływa na jej jakość. Tworząc sprzyjające warunki pozwalamy na to by dłużej zachowała cenne dla zdrowia składniki. Owoce i warzywa są wyjątkowo wymagającą kategorią. Czasami nawet różne części tej samej rośliny np. liście czy korzenie mają różne potrzeby. Dlatego warto wiedzieć jaki wpływ mają na nie […]

Pomidory
Pomidorowy zawrót głowy! Dorodne pomidory to prawdziwa eksplozja witamin zamknięta drobnym czerwonym warzywie. Istnieje wiele odmian pomidorów, różniących się od siebie wielkością, kolorem i kształtem. Pomidory żółte, słodkie malinowe czy malutkie cherry zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Warto wiedzieć, że pod wpływem obróbki termicznej pomidory nie tracą swoich wartości. Przeciwnie, dzięki wysokiej temperaturze uwalnia […]

Świeże zioła
Ludzie na całym świecie wykorzystują zioła do gotowania od wielu wieków. Doceniane są głównie za właściwości smakowe i konserwujące. Pełnią w kuchni tak ważną funkcję, że dziś trudno wyobrazić sobie sztukę kulinarną bez nich. Jakie zioła powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym? Zioła doniczkowe – bazylia, rozmaryn czy tymianek hodowane w doniczce charakteryzują się […]