2023-11-14 | Owoce egzotyczne

Owoce egzotyczne w gastronomii

Owoce egzotyczne zyskują coraz większe znaczenie w branży gastronomicznej. Mimo, że sprowadzenie ich z różnych stron świata stanowi wyzwanie, to bogata gama ciekawych smaków nie pozwala popaść w kulinarną rutynę. Restauracje serwujące tropikalne nowości mogą łatwo zainteresować klientów oryginalnym menu. W poniższym artykule przedstawimy przykłady owoców egzotycznych dostępnych w nieustannie rozwijającej się ofercie Lilu Fruits.

Kategoria owoców egzotycznych jest bardzo rozbudowana, zaliczają się do niej wszystkie owoce świata nie występujące w klimacie umiarkowanym. Opierając się na wieloletnim doświadczeniu i znajomości poszczególnych gatunków wypracowaliśmy podział owoców ze względu na ich powszechne występowanie w danym regionie.

Owoce południowe

Owoce południowe występują powszechnie w całym basenie Morza Śródziemnego. Dzięki rozwojowi transportu oraz  handlu stały się powszechnie dostępne w całej Europie. Na stałe znalazły się w naszej codziennej diecie. Należą do nich: 

  • arbuzy;
  • brzoskwinie;
  • figi;
  • granaty;
  • melony;
  • nektarynki.
  • winogrona;
OWOCE EGZOTYCZNE (10)
OWOCE EGZOTYCZNE (11)

Do tej grupy zaliczamy również owoce cytrusowe, znakomicie rozwijające się w klimacie pełnym słońca. Ich kwaśny smak świadczy o dużej zawartości składników odżywczych, a w szczególności witaminy C. Warto sięgać po nie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ znakomicie wspierają odporność organizmu. 

  • cytryny;
  • grejpfruty;
  • mandarynki;
  • pomarańcze;
Owoce tropikalne

Owoce tropikalne rosną w strefie klimatycznej położonej najbliżej równika. Ogromne upały i duża wilgotność sprawiają, że te obszary wyróżniają się dużą różnorodnością roślin obfitujących w owoce. Po raz pierwszy trafiły do Europy na przełomie XV i XVI wieku, dzięki żeglarzom dokonującym wielkich odkryć geograficznych. Wtedy to właśnie mieszkańcy Starego Kontynentu poznali smaki egzotycznych wysp m.in:

  • ananasy;
  • avocado;
  • banany;
  • cherimoya’e;
  • karambole;
  • kokosy;
  • limonki;
  • marakuje;
  • papaje;
Owoce z krajów azjatyckich

W krajach azjatyckich można spotkać wiele owoców nie występujących nigdzie indziej. Ich dziwaczne kształty i specyficzne smaki często mogą wprawiać w zdziwienie polskich klientów. Mimo to rarytasy z Dalekiego Wschodu znajdują swoich wielbicieli, zafascynowanych tamtejszą kulturą i kulinarną tradycją. Należą do nich m.in:

  • cytron.
  • dragon fruit;
  • durian;
  • kaki;
  • kiwi;
  • liczi chińskie;
  • mango;

Ze względu na duże zapotrzebowanie na owoce egzotyczne, niektóre uprawy zostały sprowadzone do Europy. Plantacje mango można znaleźć na terenie Andaluzji w Hiszpanii, a avocado na Sycylii we Włoszech. Dzięki temu, owoce są łatwiej dostępne dla miejscowych klientów z branży HoReCa oraz atrakcyjne cenowo.

W Lilu Fruits przywiązujemy dużą wagę do jakości naszych produktów. Owoce są starannie zapakowane, aby ograniczyć ryzyko powstania uszkodzeń podczas transportu. Odpowiadamy na indywidualne potrzeby naszych klientów. Pomagamy sprowadzić nawet rzadkie lub trudno dostępne odmiany owoców z każdej grupy. Nasi specjaliści zbadają dostępność produktu na rynku, a także oszacują wstępny koszt oraz termin realizacji zamówienia.  

 

Zainteresowała Cię nasza oferta? 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe,
a odezwiemy się do Ciebie w ciągu 24h roboczych!