Blog

Analiza Preferencji Klientów Kluczem do Sukcesu Gastronomicznego

W dzisiejszym dynamicznym świecie gastronomii, restauratorzy muszą działać w oparciu o dane i analizy, aby sprostać oczekiwaniom coraz bardziej wymagających klientów. Jednym z kluczowych obszarów, który przyczynia się do sukcesu lokalu gastronomicznego, jest umiejętne dostosowanie menu do preferencji klientów. Analiza tych preferencji staje się więc nieodzownym narzędziem dla właścicieli restauracji dążących do zaspokojenia oczekiwań i […]

2024-02-22

Owoce egzotyczne w gastronomii

Owoce egzotyczne zyskują coraz większe znaczenie w branży gastronomicznej. Mimo, że sprowadzenie ich z różnych stron świata stanowi wyzwanie, to bogata gama ciekawych smaków nie pozwala popaść w kulinarną rutynę. Restauracje serwujące tropikalne nowości mogą łatwo zainteresować klientów oryginalnym menu. W poniższym artykule przedstawimy przykłady owoców egzotycznych dostępnych w nieustannie rozwijającej się ofercie Lilu Fruits. […]

2023-11-14

Sztuka Przygotowań: Jak Perfekcyjnie Przygotować Restaurację na Okres Świąteczny

Zbliżający się okres świąteczny – to nie tylko czas radości i wspólnego świętowania, ale także doskonała okazja do przyciągnięcia większej liczby klientów do swojej restauracji. Warto zacząć przygotowania wcześniej, aby zapewnić niezapomniane doświadczenie dla gości. Właścicielom restauracji i manageróm sektora HORECA, proponujemy kilka kroków, które pomogą zespołowi przygotować lokal na nadchodzący okres świąteczny. Stwórz Tematyczne […]

2023-11-08

Kulinarne Skarby Lasu

Grzyby od wieków pełnią istotną rolę w kuchni, dodając niepowtarzalny smak i aromat do potraw. W branży Horeca, czyli hotelarsko-restauracyjno-cateringowej, grzyby zyskują coraz większą popularność ze względu na swoje unikalne właściwości smakowe i możliwości kulinarne. Prześledźmy fascynujący świat kilku wyjątkowych gatunków grzybów, które zdobywają uznanie w restauracyjnych kuchniach na całym świecie.

2023-10-22

Mikrozioła i kiełki – zioła w kuchni

Zioła to wyjątkowe rośliny, które są cenione przez ludzi od wielu wieków. Skrywają w sobie wielkie bogactwo witamin a także wykazują właściwości przeciwbakteryjne. Powstające z nich napary, nalewki i syropy stosowano jako lekarstwo na różne dolegliwości. Do dziś stanowią podstawę medycyny naturalnej.

2023-10-20

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Nie od dziś wiadomo, że to jak trzymamy żywność wpływa na jej jakość. Tworząc sprzyjające warunki pozwalamy na to by dłużej zachowała cenne dla zdrowia składniki. Owoce i warzywa są wyjątkowo wymagającą kategorią. Czasami nawet różne części tej samej rośliny np. liście czy korzenie mają różne potrzeby. Dlatego warto wiedzieć jaki wpływ mają na nie […]

2023-04-25

Pomidory

Pomidorowy zawrót głowy! Dorodne pomidory to prawdziwa eksplozja witamin zamknięta drobnym czerwonym warzywie. Istnieje wiele odmian pomidorów, różniących się od siebie wielkością, kolorem i kształtem. Pomidory żółte, słodkie malinowe czy malutkie cherry zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Warto wiedzieć, że pod wpływem obróbki termicznej pomidory nie tracą swoich wartości. Przeciwnie, dzięki wysokiej temperaturze uwalnia […]

2023-04-11

Świeże zioła

Ludzie na całym świecie wykorzystują zioła do gotowania od wielu wieków. Doceniane są głównie za właściwości smakowe i konserwujące. Pełnią w kuchni tak ważną funkcję, że dziś trudno wyobrazić sobie sztukę kulinarną bez nich. Jakie zioła powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym? Zioła doniczkowe – bazylia, rozmaryn czy tymianek hodowane w doniczce charakteryzują się […]

2023-02-28