2023-04-25 | Owoce

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Nie od dziś wiadomo, że to jak trzymamy żywność wpływa na jej jakość. Tworząc sprzyjające warunki pozwalamy na to by dłużej zachowała cenne dla zdrowia składniki. Owoce i warzywa są wyjątkowo wymagającą kategorią. Czasami nawet różne części tej samej rośliny np. liście czy korzenie mają różne potrzeby. Dlatego warto wiedzieć jaki wpływ mają na nie czynniki zewnętrzne.

Zacznijmy zatem od roślin, które najdłużej zachowują świeżość w temperaturze pokojowej. To przede wszystkim owoce egzotyczne, dojrzewające w tropikalnym klimacie. Ananasy, kiwi, brzoskwinie oraz cytrusy nie są przystosowane do chłodu, który hamuje ich proces dojrzewania. Do tej samej kategorii można zaliczyć pomidory, bakłażany i cukinie. Przez zimno tracą swój wyrazisty smak i wartościowe witaminy. 

Niektóre rośliny nie mogą przebywać obok siebie. Bananyavocadomango
i jabłka wydzielają dużą ilość etylenu, który jest odpowiedzialny za szybsze dojrzewanie innych roślin. Szczególnie wrażliwe na ten związek chemiczny są marchewki, winogrona, truskawki oraz warzywa zielone takie jak ogórki, brokuły czy szpinak.

Fragment bloga firmowego LiluFruits o przechowywaniu owoców i warzyw dla branży HORECA. Jak przechowywać zioła cięte np. miętę.

Jeśli chodzi o świeże zioła cięte mamy dwie możliwości. Natka pietruszki, koperek czy kolendra łatwo ulegają uszkodzeniom, należy zatem postępować z nimi ostrożnie. Wystarczy umieścić pęczki w szklanym naczyniu z chłodną wodą. Postawione w miejscu z dostępem do światła, podobnie jak bukiet kwiatów zachowają świeżość przez parę dni. Rozmarynoregano czy tymianek są bardziej wytrzymałe. Gałązki trzeba owinąć w lekko zwilżony ręcznik papierowy. Następnie całość umieścić w plastikowym pojemniku i włożyć do lodówki. Ta metoda zapewnia stały dostęp do wilgoci, dzięki czemu roślina nie usycha. 

Fragment bloga firmowego LiliuFruits "Jak przechowywać owoce i warzywa?". Dopełnienie treści jak przechowywać zioła cięte np. kolendrę.

W lodówce powinny się znaleźć pokrojone warzywa i owoce, oraz te które są w pełni dojrzałe. Dzięki czemu nie muszą zostać zjedzone natychmiast. To także odpowiednie miejsce dla jarmużu, brukselki, poru, brokuł czy kalafiora. Należą one do warzyw zimowych, których okres wzrostu przypada na czas pierwszych przymrozków. Niska temperatura sprzyja, także delikatnym owocom jagodowym, które pod wpływem ciepła szybko robią się miękkie. Chłód pozwala malinom, jeżynom, borówkom czy jagodom zachować sprężystość i ładny wygląd.

 

Podziemne części roślin pod wpływem słońca szybko kiełkują. Ten proces skraca okres przydatności do spożycia buraków, selera czy pietruszki. Młode pędy ziemniaków i marchewki zawierają solaninę, która w dużej dawce jest szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Dlatego bulwy i korzenie najdłużej zachowują świeżość w miejscach ciemnych i suchych.  

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments