2023-04-11 | Owoce

Pomidory

Pomidorowy zawrót głowy!

Dorodne pomidory to prawdziwa eksplozja witamin zamknięta drobnym czerwonym warzywie. Istnieje wiele odmian pomidorów, różniących się od siebie wielkością, kolorem i kształtem. Pomidory żółte, słodkie malinowe czy malutkie cherry zawierają wiele cennych dla zdrowia składników.

Warto wiedzieć, że pod wpływem obróbki termicznej pomidory nie tracą swoich wartości. Przeciwnie, dzięki wysokiej temperaturze uwalnia się duża ilość likopenu, który wpływa na wzmocnienie kości. Jest to także znakomite warzywo dla osób uprawiających aktywność fizyczną. Sportowcom potrzebny jest potas pomagający w zapobieganiu dokuczliwym skurczom.

Najlepsze pomidory pojawiają się w pełni sezonu, który przypada na koniec lata. Dojrzewające w pełnym słońcu nabiegają nasyconego czerwonego koloru. Co ciekawe pierwsze rośliny, które trafiły do Europy z Ameryki traktowano jedynie jako ozdobne. Uważano, że te pięknie wyglądające owoce są trujące i dopiero z czasem to przekonanie zanikało.

Pomidory szczególnie podbiły serca Włochów, którzy uczynili z nich podstawowy składnik swojej kuchni. Możemy je znaleźć głównie pod postacią sosu pomidorowego, bez którego ciężko wyobrazić sobie pizzę, lasagne czy spaghetti bolognese.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments