2023-02-28 | Owoce

Świeże zioła

Ludzie na całym świecie wykorzystują zioła do gotowania od wielu wieków. Doceniane są głównie za właściwości smakowe i konserwujące. Pełnią w kuchni tak ważną funkcję, że dziś trudno wyobrazić sobie sztukę kulinarną bez nich.

Jakie zioła powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym?

Zioła doniczkowe – bazylia, rozmaryn czy tymianek hodowane w doniczce charakteryzują się niezwykle silnym smakiem i aromatem. Najlepiej wybierać młode listki zerwane z górnej części rośliny, ponieważ to właśnie w nich zamknięta jest cała intensywność. Wystarczy nawet niewielka ilość by podkreślić charakter przygotowywanych dań czy napojów.

Zioła cięte – cudownie pachnące ziołowe bukiety. W ofercie znajdują się zarówno rodzime polskie zioła takie jak szałwia czy mięta, a także nieco bardziej egzotyczne na przykład trawa cytrynowa. Ogromny wybór różnorodnych ziół pozwali delektować się potrawami tradycyjnymi, jak i zupełnie nowymi kulinarnymi połączeniami.

Mikro liście – posiadają więcej składników odżywczych niż dojrzałe rośliny, dlatego stanowią ważny składnik potraw wegańskich oraz wegetariańskich. Doskonałej jakości listki o fantazyjnych kształtach, chętnie używa się do dekoracji potraw. Podkreślają apetyczny wygląd dań nadając im świeżości i koloru.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments